Какво трябва да знаем когато теглим ипотечен кредит

Интервю на Ива Ангелова, кредитен консултант от Кредитланд, в онлайн медията Better You

Когато кандидатстваме за ипотечен кредит два са основните фактора, които обуславят офертата която ще получим от банката. Това са имота който се предлага за обезпечение и дохода на кредитоискателя.

Що се отнася до имотите, освен самия вид – апартамент, къща, парцел, дали е тухла, ЕПК и др. значение има и локацията на имота.

Кредитирането е тясно обвързано и с дохода на кандидатстващия за кредит, като особено голямо влияние оказва и сектора в който е заето лицето. Най-добри преференциални условия получават заетите в държавния сектор. Сред „ухажваните“ от банките са и хората с високи официални доходи – например IT сектора. В настоящата ситуация за заетите в пряко засегнатите от кризата сектори – туризъм, ресторантьорство, хотелиерство, козметични услуги, в някой банки въобще не се отпускат кредити, а в други с големи уговорки и изисквания за доказване, че конкретната фирма работодател не е засегната от кризата, може да се стигне до сделка.

Сред най-честито срещаните препятствия които изникват при сделките с ипотечен кредит са лошото ЦКР, липсата на заделени средства за самоучастие и невъзможността за доказване на пълния доход на кредитоискателя. По отношение на лошото ЦКР в някой от случаите може да бъде намерено решение, например ако просрочието не е голямо и да се добави съдлъжник към сделката. Що се отнася до финансирането при правилно структуриране на кредита е възможно да бъде постигнато 100 % финансиране, с комбинация ипотечен и потребителски кредит или допълнителен имот за обезпечение.

И един малко по-различен казус са отпускането на ипотечен кредит на хора с доходи от чужбина, не е не невъзможно да бъде постигнато, но сделките са специфични и е добре да потърсите съдействие на кредитен консултант.

Повече за ипотечното кредитиране и детайлите за които е добре да сте подготвени преди да кандидатствате за такъв банков продукт вижте във видеото.

 Публикувано на: 11.03.2021