Кредитният консултант предлага избор на клиента сред най-добрите оферти на банковия пазар

Интервю на нашия кредитен консултант Ирена Паскалева за utroruse.com

Когато плановете ни изискват допълнително финансиране, започваме да търсим варианти да го осигурим. Често обаче не знаем от къде да започнем. В повечето случаи правим опит сами да проучим банковите оферти, проверяваме в интернет, обикаляме банковите офиси, търсим съвет от близки и познати. Когато имаме много възможности, как да изберем най-подходящата за нас? Изход от ситуацията има и тя е консултация с независим кредитен експерт. Вече и в Русе тази услуга е достъпна – в офиса на Кредитланд, водещият кредитен консултант в България.

Ирена Паскалева е представител на компанията за града и притежава висше образование по икономика от СА “Д.А.Ценов“ Свищов. Работила е в банковата сфера от 1994 г. Преминала е през различни нива в йерархията в банков клон от счетоводител до директор на клон. По-голямата част от банковия й опит е в областта на кредитирането, като в различни етапи е отговаряла за финансиране на физически лица и малки и средни предприятия.

1. От колко време сте кредитен консултант и защо избрахте тази професия?

Професията кредитен консултант практикувам от скоро, но 25 години работих в банкова сфера, като 20 от тях съм била пряко ангажирана с кредитиране на граждани и фирми.

2. Защо е по-добре да ползваме услугите на кредитен консултант пред това да си изберем сами банка и да отидем в нея?

Кредитният консултант е запознат с целия пазар на банкови кредити. Той може бързо да намери най-добрите оферти за конкретния клиент, съобразени с неговото финансово състояние, кредитна история и специфични нужди. Така кредитният консултант спестява време и средства на своя клиент.

Клиентите на Кредитланд получават кредитно консултиране напълно безплатно, а услугата е изцяло в защита на техния интерес.  

3. Вие се срещате всекидневно с различни хора и съдби. Споделете за интересен казус, по който сте работили и как търсите и намирате правилното решение?

Всеки клиент е казус, със собствен проблем и особеност. Интересен случай беше бъдещ баща, който трябваше да закупи жилище в рамките на две седмици, защото бебенцето щеше да се роди, а той не искаше да го посреща в квартира. Успяхме заедно: той беше избрал жилище, вслушваше се в съветите, организира продавачите бързо да предоставят необходимите документи, намерхиме най-добрата оферта на пазара, банката съдейства за бързо разглеждане на кредита и детенцето се роди в седмицата, в която приключихме сделката.

4. Желанието за кредит – потребителски или ипотечен винаги е продиктувано от потребност. Също така обаче е обвързано и с реални възможности. Какви са основните неща, с които е необходимо да се съобрази човек, който е решил, че му е необходим кредит?

Първо правилно да прецени, каква сума му е необходима за да постигне финансовата цел, която иска да постигне. Ако търси по-голяма сума от необходимата, за да се презастрахова, ще заплати по-големи разходи, като такси и лихви, и ще изплаща по-дълго кредита. Другата крайност по-малка сума, също не е приемлива, защото няма да постигне целта, която си е поставил и разходите за кредит ще се окажат ненужни. След това трябва да се съобрази с финансовите си възможности, дали би могъл да изплаща искания кредит без да наруши нормалния си жизнен стандарт и да лиши семейството си от финансова подкрепа. Именно тук е ролята на кредитния консултант да помогне на клиента да определи параметрите на искания кредит и да му намери най-добрите оферти на банковия пазар.

5. Според Вас какви ще са тенденциите в кредитирането за следващата година?

Много трудно е да се прогнозира, предвид бързопроменящата се икономическа обстановка с ясни признаци за криза. Очаквам, че централните банки ще продължат да притискат лихвения процент надолу, инфлацията да държи ниски нива, а безработицата да расте. Всичко това ще доведе до намаляване на апетита на банките за кредитиране, увеличаване на изискванията към клиентите с цел намаляване на риска от просрочия. Лихвените проценти очаквам да се задържат на близки до тазгодишните нива или малко нагоре.

За контакти:

Кредитланд ЕООД

гр. Русе, ул. Пирот №9, вх. Б, ет. 1

Ирена Паскалева, 0898 28 25 50, i_paskaleva@creditland.bg

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ>>> Наем или заемПубликувано на: 12.10.2020