В дома на бъдещето хладилникът мисли, огледалото чете

Хората по света вече се размечтаха за новият супердом. Те искат домът в близкото бъдеще да бъде живо, дишащо същество, което не само ще реагира адекватно дори на най-дребните ни нужди и желания, но ще се грижи за нас, когато сме болни, и ще ни развлича, когато сме здрави. В него всяка една повърхност ще е чувствителен на допир дисплей, а самото жилище, което ще обитаваме, само по себе си ще е вид сложен роботизиран механизъм.

Да речем, че сте в банята и се бръснете пред огледалото. Освен огледало обаче то е и водонепроницаем екран, върху който се изписват актуалните новини. Компютърният софтуер, който управлява този процес, ще може да засича кога повърхността на дисплея е замъглена от водната пара и в такива случаи ще ви изчита новините на глас, вместо сами да следите течащото предаване.

В хола през това време няколко екрана ще могат да предават някакво спортно събитие или по тях да тече забавен филм, но специални интелигентни сензори ще следят за това дали има хора в помещението. И ако те водят разговор помежду си, ще регулират автоматично нивото на звука по адекватен начин.

Другото потенциално удобство ще донесе задаващата се миниреволюция в начина, по който "консумираме" мултимедията. Моделът, който съществува днес - на повече или по-малко пасивно възприемане, ще се промени драстично през следващите няколко години. Ерик Кинц, който завежда отдела на Logitech за видео и мултимедийни разработки, споделя, че дори гледането на един съвсем обикновен клип в недалечното бъдеще ще става по съвсем различен начин. Ако, да речем, си пуснете забавно видео в Youtube, докато сте във всекидневната, и докато то върви, се наложи да отскочите до кухнята, видеото ще ви "последва". Домът ви ще "знае" какво точно гледате и интелигентно ще го пренасочи така, че да не спирате да се забавлявате.

Всъщност Logitech вече имат готов прототип, базиран на сходна концепция. Услугата Logitech Alert позволява изпращане на видео от всяка стая в жилището ви директно към интернет. Идеята е ваши близки роднини или приятели, с които искате да споделяте неща от ежедневието си, да могат да поддържат "жив" виртуален контакт с вас.

Сензор, разположен в хладилника ви например, ще може да комуникира директно с друг, интегриран в домашната ви инсталация за филтриране на вода. По този начин той ще предупреждава, да речем, ако качеството на водата падне, и ще сигнализира за нередности в работата на пречистващия механизъм. Електромобилът в гаража ви пък ще може да "общува" със сензор, разположен в соларните панели на покрива на къщата ви, и сам да се зарежда, когато акумулаторите му започнат да се изтощават. Хладилникът в кухнята ще следи самостоятелно за това, кои продукти са на изчерпване или на кои срокът за годност е изтекъл. Грилът на двора пък ще "знае" кога печем нещо върху него и ще предлага да ни пусне приятна музика или новинарска емисия, докато готвим.

Всичко това, разбира се, не би било възможно без наличието на един ключов компонент от бъдещия дом. Той е известен като "дисплеи навсякъде". Става дума за превръщането буквално на всяка повърхност в дома ви в чувствителен на допир екран. Независимо дали става дума за телевизора в хола, вратата на хладилника или готварската печка, нощното шкафче в спалнята или дори колата в гаража ви - сензорните дисплеи ще са навсякъде около вас. Много от технологиите, необходими за създаването им, все още са в твърде ранен стадий на разработване или са прекалено скъпи, но в следващите няколко десетилетия броят на дисплеите във всеки дом ще се увеличава експоненциално.

Източник: www.luxurybg.eu
Източник: bulgaria-infoguide.com
*Материалът е публикуван със съкращенияПубликувано на: 17.03.2014