Предсрочно погасяване на кредит или инвестиция - има ли верен отговор

Интервю на Красимира Жекова, кредитен консултант в Кредитланд, в предаването „В развитие“

Да погасиш предсрочно свой кредит или да инвестираш е въпрос, който няма грешен отговор и всеки човек трябва да вземе решение спрямо своята финансова и житейска ситуация. Това заяви Красимира Жекова от Кредитланд, в предаването „В развитие“.

„Ако това, че имам кредит не ме притеснява и перспективата ми е да имам стабилни доходи в обозримо бъдеще, тогава по-добре е да инвестирам, защото инвестицията ще ми даде добра възвръщаемост, ще ми даде възможност да преодолея инфлацията и да натрупам един авариен фонд, който да ми помогне да посрещна непредвидени ситуации".

„Ако подходим чисто математически, трябва да сравним годишният процент на разходите по нашия кредит с доходността на нашата инвестиция. Ако сме склонни да направим една близка инвестиция и очакваме по-голяма доходност, тогава може би е добре да инвестираме, ако обаче бихме били склонни да инвестираме в нискорискови активи, тогава може би няма смисъл да инвестираме, а по-скоро да предприемем предсрочно погасяване“, каза Жекова.

По думите й също така, ако целта е да се избавим възможно най-бързо от това бреме е добре да предприемем предсрочно погасяване, но преди това трябва да направим един добър анализ на нашата финансова ситуация.

„Рискът най-общо може да е свързан с това, че нашите очаквания можа и да не се реализират. Дори да направим обмислена дългосрочна инвестиция може да се окаже, че не сме реализирали желаната доходност. Също така може да се окаже, че в годините цената на нашия кредит се е увеличила“.

Толерантност към риска е нашето лично възприятие за факта, че нашата инвестиция може да се обезцени и да претърпим загуби“, обясни Жекова.

Толерантността към риск е различна при всеки човек и се изчислява чрез психометрични тестове. Общо взето колкото е по-дълъг периода на нашата инвестиция можем да си позволим по-голям риск, защото тогава дори и при краткосрочни колебания на пазара нашата инвестиция има възможност да се възстанови.
„При определяне на толерантността към риск трябва да вземем предвид и нашата възраст. Ако сме близо до пенсионна възраст не е добре да предприемаме дългосрочни инвестиции, защото може инвестиционният ни хоризонт да не е толкова дълъг и да ни се наложи да излезем от инвестицията си на загуба“, заяви Жекова.

По думите на госта като цяло доходността на инвестицията зависи от доходността на пазара.

„Ако приемем, че в един 10-годишен период пазарът се е развивал нормално и не е имало големи пикове и спадове, тогава можем да очакваме никорискова доходност от 2-3%, среднорискова – около 5-6% и високо рискова – около 10%“, обясни Жекова.

Източник: bloombergtv.bgПубликувано на: 09.03.2021