Професия Кредитен консултант

      Казвам се Георги Канайков и имам честта, да съм директор Консултантска мрежа в един от най-уважаваните кредитни посредници в България, КРЕДИТЛАНД (www.creditland.bg).
Като един от може би първите кредитни консултанти в България, ще Ви разкажа за професията, придобиваща все по-голяма популярност напоследък. Запознанството с нея, за мен започна през 2005 г., когато, Деян Василев-изпълнителен директор в КРЕДИТЛАНД ме покани да стана част от екипа на фирмата, като предлагаме услуга напълно непозната за България по него време, а именно- кредитно консултиране. 

В годините имахме много добри и лоши моменти, но оцеляхме и се развихме. Смея да кажа справяме се доста добре! Защо ли? Защото всеки кредитен консултант в КРЕДИТЛАНД винаги възприема работата си като нещо повече от просто работа. Не като възможност за бързо забогатяване. Не като краткотрайна авантюра. А като мисия, мисията да си кредитен консултант толкова добър, колкото най-добрия кредитен инспектор на всяка от банките-партньори. Мисия да подготвиш клиентите си за всички изненади, които биха могли да възникнат при кредитния процес, за  да могат те да вземат добре информирано решение. Мисия да донесеш добавена стойност както за банката, така и за кредитоискателите, които са ти се доверили.

В наши дни, за съжаление, горното е все по-малко философия за много хора в бранша, които се наричат „кредитни консултанти“. Както в сферата на недвижимите имот, така и сред кредитните консултанти, за съжаление, се нароиха кандидати за изкарване на пари от комисионни, които не считат за нужно да познават обстойно правилата и условията за работа. За тях е достатъчно  да знаят къде е най-близкият клон на  банките, с които имат договори, за да заведат клиента за ръка там и служителите да го консултират.

Качествената кредитна консултация, обаче,  предполага кредитния консултант лично да консултира клиента и да му помогне той обективно да вземе информирано решение, печелейки време, нерви и средства.
Всеки избира сам дали да предлага качествена услуга на клиентите си или да бъде един от посредствените и в тази сфера!
Пазарът на кредитните посредници с вече с над 100 регистрирани в регистъра на БНБ фирми и ще ви предложи и двете опции. А може би и някоя хибридна, за която все още не съм узнал. 
Но ако искате да бъдете наистина добър кредитен консултант, аз лично ви уверявам, че:

  • Кредитен консултант няма да ви направи, компания, чието обучение продължава по час-два, за ден-два. Обучителният курс в КРЕДИТЛАНД е с 8 теми с общ хорариум 40 часа. 
  • Кредитен консултант няма да ви направи компания, която ще очаква от вас да се самообучавате за новостите при банките-партньори. В КРЕДИТЛАНД всеки новоприсъединен консултант получава достъп до библиотека с условията на партньорите, която се обновява ежеседмично.
  • Кредитен консултант няма да ви направи компания, която разчита от ден първи да сте експерт. В КРЕДИТЛАНД за всеки нов консултант се грижи доста по-опитен от него колега, който му помага да се усъвършенства и да трупа увереност. За най-ученолюбивите, периодично провеждаме мастър класове по актуални теми.

Сложно звучи - ще кажете вие. Въпрос на силно желание и мотивация - ще отвърнем ние. 
В годините през редиците ни са минали много желаещи да практикуват качествено кредитно консултиране, и да, не всички са успели. Но онези, които са и до ден днешен практикуват с удоволствие и научават по нещо ново с всяка следваща сделка. Радват се заедно с клиентите, че са помогнали в реализирането на една мечта- закупуването на дом. И не на последно място, получават атрактивно възнаграждение.

Ако считате, че тази професия е за вас, заповядайте в екипа на качественият кредитен консултант - КРЕДИТЛАНД.

Георги Канайков
Директор Консултантска мрежа
КРЕДИТЛАНД ЕООД
 Публикувано на: 28.05.2024