Застраховка срещу безработица при банков кредит

Интервю с Георги Трендафилов, оперативен директор на Кредитланд, за News7

Все повече българи сключват застраховка срещу безработица. Полицата важи при получаване на банков кредит. Цената на застраховката срещу безработица зависи от размера на месечната вноска по кредита. У нас тя е средно е между 3 и 5 %. Така, ако задължението ни към банка е 100 лв., плащаме допълнително между 3 и 5 лв. за полицата.

Задължителен е само трудовият договор с работодател. При това положение, ако бъдем освободени от работа трябва да се регистрираме в бюрото по труда, да се направи регистрация и в НОИ, да се представят съответните документи към застрахователя и банката към която сме ползвали кредит.

Застраховката се сключва за целия срок на договора, но при съкращение покрива 6 кредитни вноски. Тя не е предвидена за хора, които ще останат дългосрочно без работа. "Все пак те са били активни на пазара на труда, нормално е в рамките на половин година да могат да си намерят работа," коментира Георги Трендафилов, кредитен консултант.

Не всички банки и застрахователи предлагат застраховка срещу съкращение, но важно условие да получим обезщетение е да бъдем освободени от рабодотателя, а не напуснали едностранно или по взаимно съгласие.

Цялото интервю можете да видите тук.Публикувано на: 19.04.2013