Личният финансов консултант не е лукс, а необходимост

Повод да напиша следващите редове стана срещата ми с една 72 годишна жена дошла с молба за помощ. Нейният проблем е минималната й пенсия, а кредитната й задлъжнялост 500 %. Това е само един много малък пример за това - колко е трудно човек да си поставя реалистични цели, да планира правилно разходите си, да прави съпоставка и да „пазарува” при най-добри условия.

Когато си купуваме кола, обикновено търсим съвет от автотехник. Когато си купуваме имот търсим услугите на агенциите за недвижими имоти и нотариуси. Когато някой потъпче правата ни, правим дълъг избор на адвокат- търсим най-добрия. Дори когато отидем на пазара обикаляме сергиите с часове, за да изберем най-добрата стока.

Какво се получава обаче, когато подписваме договор за кредит или правим застраховка „Живот” за дълъг срок от 20 години например? Не се замисляме за последствията, проблемите, разходите ни след това? Гледаме рекламите или отиваме в най-близкия офис. Търсим съвет от този, който продава и чиято комисионна зависи от направената продажба, т. е. взимаме не това, което е подходящо за нас, а това което са ни убедили, че ни е нужно. Много е важно в случая да се прави разлика между продажба и съвет. Тук също мога да дам пример с клиент, който си е направил застраховка „Живот”, но не си е декларирал старо заболяване по „съвет” на продавача на застраховката. Клиентът почива преди падежа на застраховката, а застрахователя отказва да заплати обезщетение на наследниците. Завъртаме се в омагьосания кръг на неравностойни правила, процедури и договори. Опитваме се, в повечето случаи, твърде късно, да се измъкнем от спиралата на свръхзадлъжнялостта. 

Това наложи през последните години и у нас да се роди и все повече да се популяризира професията на Дипломирания финансов консултант. Това, което го отличава от продавачите на финансови услуги е, че той работи за Вас и защитава Вашите интереси. Той е Вашият финансов адвокат.

В България работят десетки банки, застрахователи, пенсионно-осигурителни и инвестиционни дружества и всички предлагат богата гама финансови продукти. Но кои наистина са подходящи за вас? От кои точно имате нужда Вие? Къде са уловките и капаните в условията? Може предварително да разберете, ако си наемете Независим и етичен финансов консултант. Работата му е именно да ви помогне да определите личните си цели – краткосрочни и дългосрочни и да ви създаде схема и план как и с какви точно инструменти да ги постигнете.

Нужни са ви средства – от къде може да ги получите и при какви условия? Необходима ли Ви е застраховка „Живот”? В какъв размер? Къде да застраховате колата и дома си? Как да се научите да спестявате? Кога да се пенсионирате и как да увеличите пенсията си? Възможно ли е законно да намалите данъците си? Случвало Ви се е да вземате прибързани и емоционални решения за покупка на имот, кола, дори скъпа вещ. В такъв момент можете напълно да разчитате на финансовия си консултант, тъй като той има специалната квалификация да прогнозира и минимизира риска при вземането на важно решение. В случая ще дам още примери с непремерен и непрогнозиран риск - жена тегли ипотечен кредит без застраховка Живот. Жената почива, а длъжник остава 10 годишното й дете. Мъж ще прави ремонт на жилището си. В банката му предлагат кредит за текущи нужди при лихвен процет 11,75%, а той всъщност може да тегли целеви кредит за ремонт с лихвен процент 7,50%.

В България Дипломираните финансови консултанти са твърде малко на брой в сравнение със САЩ и Европа, но са на Ваше разположение когато се нуждаете от навременен съвет. Те могат да ви предпазят от извънредни разходи и да ви спестят много време и пари. И все пак - „Всеки спестен лев е вашия спечелен лев.”Публикувано на: 26.07.2012