Можем ли да предоговорим лихвата по стар ипотечен кредит?

Интервю на Георги Трендафилов от "Кредитланд", излъчено по новините на Нова ТВ

В последните месеци има плавно понижаване на лихвите по ипотечните кредити. Според специалистите това е моментът, в който хората с кредит могат да опитат да предоговорят условията по заема си. Възможно ли е наистина да намалим вноските си? Мнение по въпроса дадоха кредитните консултанти Тихомир Тошев и Георги Трендафилов за новините на Нова ТВ.

Изтегленият ипотечен кредит се управлява постоянно, смятат специалистите. Според тях по-гъвкавата политика от страна на банките е наложена от пазара. Възможностите за предоговаряне или рефинансиране сега са много повече от преди година.

Тихомир Тошев: При предоговаряне лихвата се смъква между 0,5 и 1,5%. При рефинансиране сме виждали спад на лихвата до 3%. Искането за предоговаряне започва с подаване на заявление. Тъй като политиката на всяка банка е различна, необходимо е да видим какви възможности предлага нашата банка. Понякога по-ниският лихвен процент с новия договор крие подводни камъни.

Георги Трендафилов: Често се случва по стар продукт да няма годишна такса управление, а по новите условия да трябва да влезе такава такса, съответно понижаването на лихвения процент да не е чак толкова съществено. Традиционно по-скъпо излиза рефинансирането на един кредит.

Тихомир Тошев: Най-често има такса за предсрочно погасяване на съществуващия кредит, а обикновено тя е между 3% и 5%. Имаме и такси и комисионни за отпускането на новия кредит.

Георги Трендафилов:  Напоследък при някои банки се наблюдава тенденцията, че когато клиент реши да рефинансира кредита си и вече пристъпи по-сериозно към това нещо, самата банка може да реагира по-адекватно, като му намали лихвените условия на пазарните нива в момента. При всички случаи новите тенденции на пазара могат да са в полза на кредитополучателя.

*Цялото интервю с Георги Трендафилов от "Кредитланд" можете да видите тук.Публикувано на: 27.04.2012