Какво да очакваме от пазара на ипотечните кредити през 2012 г.?

Кои са тенденциите от 2011 г., които ще се запазят  и през тази година
 

"Ще има стабилизация на пазара, защото има приемливи лихвени нива и цени на имотите”, споделя Георги Трендафилов, Оперативен директор на Кредитланд в обзорна статия по темата за в. Капитал.

През 2012 г. ще се задържат лихвените нива  по ново-отпуснатите жилищни кредити и ще се запазят обемите от миналата година, прогнозират експертът. Банковите институции търсят нов пазар, конкуренцията между тях се изостря и това води до по-изгодни условия, индивидуален подход и гъвкавост към всеки отделен клиент.

Според анализа на в. Капитал  най-предпочитаният срок на кредита е до 20 години. Клиентите искат възможно в най-кратък срок да изплатят заема, вместо да разсрочат кредита за по-дълъг период с по-ниска месечна вноска. Това се обяснява с желанието на хората да плащат възможно най-малко лихви, както и с ниските размери на ипотечните кредити, позволяващи по-малки вноски за по-кратък срок.

В обзора се посочва, че най-търсените кредити остават в рамките от 10 000 до 30 000 евро, като по наблюдения на кредитните консултанти от Кредитланд има раздвижване и във високия сегмент. Това произтича от факта, че по-скъпите и луксозни имоти са по-трудно ликвидни и за да се реализират по-бързо цената им пада. Така клиенти с високи доходи се възползват от момента, за да се сдобият с луксозен имот на добра цена.

Що се отнася до процента на банково финансиране, наблюденията на Кредитланд сочат, че голяма част от бъдещите кредитоискатели притежават минимум 15% -20% собствени средства за закупуването на желания имот. За останалата част разчитат на банков кредит, което отговаря на критериите за максимално финансиране на повечето банки. Много по-малко са желаещите да закупят имот без да разполагат със собствени средства.

Ясна прогноза за намаляване на лихвените нива и ГПР по жилищните кредити през 2012 г. не би могло да се направи, но те и в момента са близки до тези преди кризата.

Източник: в. КапиталПубликувано на: 26.01.2012