Да купуваме ли жилище с кредит?

Рубрика за практични съвети при кандидатстване за кредит, представени чрез примери с участието на героите семейство Петя и Иво Яневи

Още преди кризата Петя и Иво Яневи обмисляли да си купят жилище и да теглят кредит, но не разполагали с достатъчно пари зад гърба си, и решили да поизчакат. И двата имат добра работа, прилична заплата, но живеят от 10 години под наем. Искат да имат свой собствен дом, а вече имат и спестени пари и започват да обмилят варианта за жилище и съответно тегленето на кредит

Проучват имотните сайтове, виждат че цените на жилищата наистина са паднали в сравнение с 2008 г, но какво става с кредитите? Допитват се до приятели, проверяват в интернет, посещават банков клон, за да разберат от първа ръка банките вече отпускат ли кредити, скъпо ли е да теглят сега, но от никого не получават ясни отговори....

Преди да се откажат колега на Иво им препоръчва да се видят с професионален консултант. Дал им визитка на момчето, което по негови думи му „отворило очите” за кредитите  и изнесло цялата процедура на неговия ипотечен кредит. Семейство Яневи си уговорят среща с кредитен експерт на Кредитланд. Ето какви въпроси зададоха и какви отговори получиха от консултанта на Кредитланд:

- Какво е положението сега, банките отпускат ли вече кредити, кумувете ни не успяха да изтеглят кредит преди около година, а уж всичко им беше ОК?

- Реално кредитирането не е спирало, просто офертите на някои от банките не предразполагаха клиентите . За разлика от преди две години, банките завишиха критериите и изискванията към кандидатите и ако Вашите познати не са познавали новите условия и не са се допитали до консултант, за да им разясни всичко, най-вероятно затова са били отказани. Но въпреки тази тендеция на по-високи критерии, все още има възможности за преговори и гъвкавост при взимане на решение и определено на пазара на ипотечни кредити вече има раздвижване, особено след средата на минала година. Отказът може да е дошъл от банка, която към момента на кандидатстване просто не целяла да си разширява портфейла и е отпускала на много малък брой клиенти.

- Ами лихвите как са, гледаме че рекламират по-ниски лихви по жилищните кредити, но паднаха ли наистина и дали няма ли да се качат отново?

- Да, от няколко месеца започна да се понижава цената на жилищните и ипотечните кредити. Лихвите вървят надолу определено, цената ,или ГПР /годишен процент на разходите/ се понижи с над 1 %. Е, нивата от преди 2 години все още не са достигнати съвсем. Но все пак условията, при които се тегли един кредит са променливи – може да се променят в по-добра или по-негативна посока по време на дългия период на кредита. В момента има хора, които плащат ипотечни кредити с лихва около 4-5 %, а има и такива, на които лихвата им е 9-10% или повече.

- Не знам, да ли да чакаме да падне още цената на кредита, дали няма да е много скъпо да купуваме имот с кредит точно сега?

- Дали е скъпо в момента да купувате имот с кредит, зависи както от цената на кредита, така и от цената на имота. Да, знаем, че кредитите са имали и по-ниски цени, но пък в момента условията на банките зависят от различни фактори, които да намалят допълнително лихвата: например ползване на допълнителни банкови услуги, превод на работна заплата, размера на кредита спрямо имота, достъп до преференциални оферти. За нашите клиенти често осигуряваме преференциални условия .Това ви смъква месечната вноска, въобще, цената на кредита като цяло.

А пък от друга страна кога преди 3 години щеше да намериш жилище в София за по-малко от 600 евро на квадрат, то нямаше за по-малко от 1000 евро и то в строеж и без акт 16? Много мои клиенти си купиха апартаменти на цени, повече от двойно по-ниски от тези преди кризата. С този пример искам да ви кажа, че малко по-високите лихви(или такси) се компенсират със сегашните по-ниските цени на недвижимите имоти. Лихвата по кредита не е константа във времето, би могла да се променя и в посока на увеличаване, и на намаляване- важното е правилно да изберете и банка и кредит.

- А вярно ли е, че банките не дават кредити за панелни жилища?

- Не, не е вярно. Финансират се, е не на същия процент като при тухлените, но в момента тези жилища са много търсени, поради ниската цена и по-голямата квадратура, в сравнение с новото строителство - особено за хора с по-ограничен бюджет.Публикувано на: 24.02.2011