Лихвите по кредитите продължават да падат и това ще се запази и занапред – прогнозира г-н Василев от МОИТЕ ПАРИ пред

Една положителна финансова новина за новата година - лихвите по банковите кредити продължават да намаляват и това ще се запази и занапред, коментира пред “Календар” г-н Деян Василев, президент на МОИТЕ ПАРИ. Най-сериозно понижението се е усетило при ипотечните заеми.

Същевременно обаче се наблюдава и една негативна тенденция - драстично се е увеличил броят на хората, които не могат да покриват вноските по кредитите си, особено през декември.

Само за последните два месеца на миналата година те са с 1% повече, от 9.08 на 10.09 на сто. Ако тази тревожна тенденция продължи, банките ще спрат да понижават лихвите, смята г-н Василев.

Според него една от причините необслужваните кредити да нараснат драстично през декември е, че покрай Новогодишните празници разходите на хората традиционно са високи и поради тази причина са отложили плащанията по вноските си за новата година.

Иначе лихвите продължават да падат, макар и с малки темпове. Докато при потребителските кредити това е едва забележимо, през декември ипотечните лихви за заеми в лева са паднали с 0.04%. Така средната лихва при тях в момента е 11.4%, сочи Индекс МОИТЕ ПАРИ (при ипотечните кредити в евро намалението е с 8 базисни пункта спрямо ноември или средна лихва от 10%).

“Забелязваме съвсем лек спад през месец декември на лихвите по ипотечните кредити, което се дължи най-вече на две банки, едната от които е премахнала таксата за усвояване на кредит, а другата леко е намалила лихвата за нови клиенти” - коментира г-н Василев.

При потребителските кредити намалението е едвам забележимо

В момента средната лихва по потребителските кредити с поръчител е 17.6 на сто, а без поръчител - близо 19%. Проверка на "Календар"  обаче показва, че спадът в лихвите все още не може да се усети осезаемо от хората.

Лихвите по депозитите също падат, и то с по-високи темпове от тези по кредитите - с половин процент за декември.

“Очакваме и в следващите месеци банките плавно да понижават лихвите по депозитите и това неизбежно ще се отрази и на лихвите по кредитите, в посока намаляване, макар и по-бавно” – смята г-н Василев.

Според него положителен ефект върху кредитния пазар ще има и решението на държавата за субсидиране на млади семейства с ипотечен кредит.

Източник: www.moitepari.bgПубликувано на: 15.01.2010