Българите в чужбина допринасят за новия рекорд при жилищното кредитиране у нас

Деян Василев, изп. директор на Кредитланд и зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, с участие за предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV

Увеличаващите се доходи и ниските лихви водят до много силен имотен пазар в страната, като българите, работещи в чужбина, се очертават като основен двигател на пазара. С очакваното влизане в еврозоната има и група купувачи, които искат допълнително спокойствие за спестяванията си от превалутирането. Пазарът не е балонен, българите се замогват, каза Деян Василев, зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и и основател и изпълнителен директор на "Кредитланд" и "Моите пари", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Всички фактори в момента водят към един силен пазар, който прави рекорд след рекорд. Спестяванията в банковата система бележат рекорди, растежът на доходите, БВП; цената, на която банките взимат ресурс от домакинствата и бизнесите, също бележи рекорд, но нулеви - банки имат евтин ресурс, който дават с рекордно ниска надбавка на фона на лихвите по кредити в ЕС."

Банките разглеждат благоприятно доходите на работещите в чужбина българи, в страни от ЕС, САЩ, Великобритания, Дубай, като по-добрата интеграция и обмен на информация с чужбина дава допълнителна сигурност на финансовите институции да отпускат кредити, каза Василев.

"При нас около 15%-20% от нашите кредити са за българи, които живеят и работят в чужбина", каза Василев, като уточни, че данните не са прецизни. Причината е или инвестиция или завръщане в България, добави той.

Друга тенденция е, че замогващите се българи търсят по-големи жилища с няколко спални и място за офис.

Без предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране през март са били раздадени 640 млн. лв. нови жилищни кредити, а общият обем приближава 800 млн. лв. Клиентите са хора със средни и високи доходи, които участват с около 20%, а по-големите суми по кредитите са заради поскъпването на имотите; месечните вноски са около 30% от доходите на домакинствата, каза Василев.

Ръстът на кредитите на месечна база е около 4%-5%, а на годишна - около 30%, като тенденцията е за растеж, но не може да се очаква ниво от 1 млрд. лв. кредити за месец до края на 2024 г. Съвсем нормално е да се случи през следващите няколко години, коментира Василев.

"Като цяло България наистина просперира, икономиката не е в някакъв балон, доходите растат и се изравняват с европейските. Процентът на кредити към БВП е около 10% и сме една от малко задлъжнелите държави. Нещата не изглеждат истерично от гледна точка на цялостната картина."Публикувано на: 29.04.2024