Ипотечен кредит - най-добре с достатъчно заделени средства

Георги Канайков, директор "Консултантска мрежа", пред Радио Фокус 

Има спад в обема на покупко-продажбите на имоти в продължение на четири тримесечия, и то немалък, но е рано да се говори за рецесия. Охлаждането можем да го асоциираме с повече несигурност в купувачите, които са в малко по-ниския сегмент.

Кредитният консултант Георги Канайков от CreditLand пред Радио "Фокус" отбеляза, че в последните месеци се наблюдава слабо повишение на лихвите по кредитите за нови клиенти, но при текущите кредити нивата се запазват.  

Съветът на специалиста е вноските по обслужване на жилищен кредит да не са повече от 40% от нетния месечен доход на домакинството. "Човек трябва да има във всеки един момент ликвиден буфер – разбирайте бели пари за черни дни, в размер на поне 6 месечни разхода на домакинството“, посъветва Канайков.

Той посочи, че банките предлагат опции застраховка "Живот“, като при някои тя е задължителна, при други – опционална. Тя би могла да бъде от полза в случай на здравословни проблеми, временна загуба на работоспособност и затруднения с изплащане на кредита. Предоговаряне с банката също е опция, добави Георги Канайков. "Банката е партньор, с партньор се води диалог, когато си в затруднение. Тя също има изгода от това“, допълни експертът.

Цялото интервю може да чуете тук:

ЗА АВТОРА

Георги Канайков е един от първите консултанти и понастоящем директор „Консултантска мрежа“ в CreditLand, водеща фирма за кредитно консултиране. В годините успява да изгради и надгражда и в момента уменията и знанията си в кредитното консултиране, като практикуващ консултант. С професионализма си заразява и вдъхновява много последователи, да станат кредитни консултанти и да се присъединят към мисията на Кредитланд - да помагат на хиляди хора, да намерят най-изгодното предложение за кредит според индивидуалния им профил.
 


Публикувано на: 31.07.2023