Поскъпването на кредитите ще е плавно и без драма

Нашият консултант Росица Денева разговаря по темата с  Емил Костов, БНР Пловдив

Наред с масовото поскъпване на стоки се очаква и повишение в цените на финансовите продукти и услуги. 

Не бих казала, че е много поскъпването на кредитите, за разлика примерно от началото на  изминалата година към края, промените са не повече от 0,1 - 0,2 в посока нагоре. Средните лихви през септември са били 2,46. Сега са около 2,55 за нови ипотечни кредити. За потребителските кредити въпросът стои по същия начин, коментира в интервю за Радио Пловдив кредитният консултант Росица Денева. 

Важно е клиентите да се консултират с правилните хора, да се информират как се образуват лихвите и дали самите продукти са подходящи за тях. Едно е да отидем на място и да вземем това, което ни предлагат. Съвсем друго, когато клиентът вземе адекватно решение, след като е запознат от специалист с възможните алтернативи. Важно е и да се обърне внимание на това как се формират лихвите, защото различните банки работят с различни лихвени проценти, каза още Денева. 

Очаква се да има промени, тъй като лихвите на световните пазари се движат нагоре, но няма паника и драма. В САЩ покачването е 7 %,  в Англия 4-5 % за ипотечни кредити. Дори и да има покачване, при нас то ще бъде плавно и постепенно, както и съобразено с настоящите пазарни условия, прогнозира кредитния консултант. 

Съветваме нашите клиенти кредитът да е във валутата, в която си получават доходите. Едва 3 на сто са кредитите в евро - предимно на хора в чужбина, отбеляза Денева.  

По думите й банката, отпуснала кредите е длъжна да информира клиентите си, ако има поскъпване. Това може да се провери много лесно с онлайн банкирането, като се следи размерът на лихвите. 

Рефинансиране се  препоръчва само след много прецизни сметки и когато обединението на задълженията води до намаляването на погасителните вноски, каза още финансовият специалист. Публикувано на: 25.01.2023