България е с най-ниски лихви по ипотечни кредити в региона, но започва вдигане

Николай Устамитев, финансов консултант, CreditLand, в „Светът е бизнес” 

Лихвите по кредитите в България са на исторически ниски нива и страната ни има най-ниските лихви по ипотечни кредити в целия регион. В момента е изгодно да теглиш кредит при ниска лихва заради високата инфлация, но само ако имаш причина и човек може да си го позволи. Вноската по ипотечния кредит трябва да бъде между 30-35% от дохода, добре е и всеки да направи собствен стрес тест в случай на повишаване във времето на лихвите по заема. Това каза Николай Устамитев, финансов консултант от CreditLand, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

„България върви с малко закъснение във вдигането на лихвените проценти на банките, но въпреки това БНБ вече вдигна основния лихвен процент на 0.59% от ноември. Това означава, че лихвите по кредитите у нас ще растат”, подчерта събеседникът.

Данните на БНБ, които показаха, че се повишава процентът на необслужваните бързи кредити, са обезпокоителни. Необслужваните бързи кредити са с 23% повече спрямо миналата година и така се достигна нивото на необслужвани кредити, което се регистрираше преди пандемията от коронавирус.

По думите на събеседника пазарът на бързи кредити в България, отпуснати от небанкови институции, възлиза на около 1 млрд. и 800 млн. лева на фона на общото число кредити от 77 млрд. лева.

Що се отнася до ипотечните кредити Устамитев посочи, че за октомври 2022г. изтеглените жилищни кредити са достигнали рекордните 16 млрд. лева, като това е нарастване от близо 18% спрямо миналата година. В банковата ни система има и доста събрани суми от депозити – 113 млрд. лева, като депозитите продължава да растат.

„Депозитите като сума растат, но броят им намалява доста. Намаляват депозитите, които са до 10 000 лева, увеличават се тези, които са от 10 000 до 50 000 лева, а най-много растат тези, които са между 50 000 и 100 000 лева”.

Цените на висококачествените имоти ще се запазят или се спаднат с много малко. Цените на останалите имоти ще спаднат, но не с много драстично заради увеличените цени на материалите, които се влагат в построяването им, каза още събеседникът.

„Според мен балон няма. Нещата, които се случиха 2008 година и сега са доста различни”, изтъкна Устамитев.

Как банките в България определят референтния си лихвен процент и пада ли броят на имотните сделки?

Вижте целия разговор във видеотo:Публикувано на: 05.12.2022