Ударното увеличение на лихвите ще окаже натиск върху фирмите

Лихвите по новите кредити ще се вдигнат още от есента, заяви пред "ДИВИДЕНТ", Петър Илиев, оперативен директор на Кредитланд

Един от основните механизми за възпиране на инфлацията е повишаването на основните лихвени проценти от централните банки. От началото на годината Федералният резерв вдига ударно основната си лихва вече няколко пъти, за да укроти инфлацията. Европейската централна банка също е предприела подобни действия, но все още е около нулата.

Какъв ще бъде ефектът върху лихвите по кредитите и депозитите, отговор на въпроса получихме от Петър Илиев, кредитен консултант. 

"При нас пряко влияние няма да има, но косвено рано или късно ще се повишат лихвите, тъй като сме отворена икономика", твърди Илиев.

Кредитният консултант смята, че е естествено, когато цената, на който и да е продукт расте да има ограничаване на търсенето. Според него това до известна степен може да се окаже здравословно за пазара на недвижими имотите, но определено може да доведе и до натиск върху разходите и на домакинствата, и на фирмите, които имат кредити.

Покачване на лихвите - само за новите кредити?

Още от тази есен ще се усети увеличение на лихвите по новите кредити, заяви Илиев. 

По думите при старите кредити, които са с плаваща лихва ще има повишение, ако компонента, който определя референтния лихвен процент тръгне нагоре.

Огромната част от кредитите в нашата система са левови – 93%, ако съдим статистиката на БНБ. Там повечето плаващи лихви са обвързани със средни лихви по депозити от банковата система, тоест статистически величини, които БНБ публикува всеки месец.

"Със сигурност, ако се качат лихвите по депозитите ще се качат и тези по кредитите на хората. Въпросът е, че тук може да разсъждаваме кога и колко време ще отнеме тези лихви по депозитите да се увеличат. В момента банките са свръх ликвидни, депозитната маса продължава да расте, хората не са тръгнали да си теглят депозитите от банките, за да инвестират в някакви финансови активи или да ги изнасят в чужбина, където лихвите по депозитите са по-високи", подчерта Илиев. 

Според, който към момента определено няма някакъв натиск - банките да увеличават лихвите по депозитите.

"Очакваме съществен лаг във времето, от няколко месеца до една година, докато съществено се покачат лихвите по депозитите, така че да усетят по джоба си и кредитополучателите, някакво увеличение на вноската", каза още Петър Илиев. 

Цялото интервю вижте във видеото>>>Публикувано на: 11.08.2022