Лихвите няма да се повишават рязко

Интервю на Петър Илиев, оперативен директор на Кредитланд, за divident.bg 

Федералният резерв в САЩ вече вдигна лихвите, докато Европейската централна банка все още не е. Със сигурност това ще се случи и у нас. От БНБ вече прогнозират, че лихвите по депозитите и кредитите в страната ще нараснат. Какво означава това за изтеглилите кредити преди увеличението, пред "ДИВИДЕНТ" коментира Петър Илиев, оперативен директор в CreditLand. 

Повишаване на лихвите - най-напред по депозитите, а след това и по кредитите, очаква Петър Илиев. Ръстът ще започне още от юли, първата стъпка ще е повишение с 0.25% и с още 0.25% есента. Така близо 8-годишният период на нулевата и дори отрицателна доходност на депозитите ще свърши до края на тази година.

Той отбелязва, че ЕЦБ ще вдигне лихвите по-скоро предвид високата инфлация в еврозоната.

Как ще се отрази на нашите кредитополучатели?

"Ние сме отворена икономика. Рано или късно това ще се отрази и при нас, но ще има някакъв лаг във времето между 4-5 месеца", каза кредитният консултант.

Според него въпросът е как и с колко ще се пренесе това увеличение върху лихвите по депозитите. По думите му това е важно, защото реално нашите банки се финансират изцяло от месния пазар с депозити. Лихвите по огромната част по изтеглените кредити са обвързани с реферетния лихвен процент на БНБ.

"Това реално ще има пряко влияние върху вече изтеглените кредити", категоричен е той.

"Средния ипотечен кредит в нашата система е около 80 хил. лв. На тази сума едно покачване от 0.25%, ще се отрази минимално от около 16-17 лв. на месец като лихви. Но в дългосрочен план покачване от 1% ще достигне до 66 лв. на масец", каза още експертът.

Той уточни, че колкото по-голям е кредитът, толкова повече ще се отрази върху месечната вноска на увеличение на лихвения процент. Но хората трябва да са спокойни, тъй като това ще бъде плавно движение. Освен това Илиев очаква ръстът на инфлацията да увели доходите.

Експертът съветва всеки да погледне своя договор за кредит и да види каква сума остава като главница, за да си направи мини стрес тест. Това става много лесно, на кредитен калкулатор.

През първото тримесечие на годината банките са отпуснали нови жилищни кредити за 1.5 млр. лв., което е ръст с 43%. На какво се дължи тази активност?

Кредитният експерт сподели, че никога не е имало толкова много покупко-продажби от 2007 г. - 2008 г. Хората са активни и купуват жилища. Това е така благодарение на ниските лихви у нас, които продължават да падат макар и минимално. Според статистиката на БНБ за април, средният лихвен процент е 2,59% той никога не е бил толкова нисък.

Другата причина е заради опасенията от инфлацията. И Илиев смята, че покупката на жилища се счита за сигурна защита от инфлация, защото цените на имотите растат по-бързо от нея.

Разумен риск ли е да се тегли кредит за почивка?

"За мен не е разумно да се финансира в такова нещо, но ако се прави кридитирането да бъде наистина краткосрочно", категоричен е Петър Илиев.

Той припомня, че в дебелите книги пише, че кредитът е средство, за да осъществим наша цел. Но срокът на кредита в никакъв случай не бива да надвишава полезния срок на благото, което си купуваме с този кредит.  

Цялото интервю може да видите тукПубликувано на: 08.06.2022