Покупка на имот в чужбина с ипотека в България

          С края на пандемията от COVID 19, отпаднаха много ограничения при пътуванията и хората отново се отдадоха на почивки и екскурзии из света. Едва ли има нашенец, който посещавайки приятно за него място извън България не си е казвал „Ех! Ще ми се да имам свое местенце тук!“. Повечето остават само с въздишката, но други пристъпват към реализация на „проекта“ като проучват пазара и закупуват имот в желаното място с лични средства или ипотечен кредит. 
Тази статия е за вторите - тези закупуващи имот в чужбина с ипотечен кредит.
Лошата новина за тях е, че няма българска банка, която да даде ипотечен кредит срещу ипотека на имот в държава различна от България. Но ако имате възможност да ипотекирате имот у нас, вратите на българските банки да финансират закупуването на недвижимия имот в чужбина съвсем не са затворени. 
Не е за пренебрегване и факта, че през последните 2 години ипотечните кредити на физически лица в България се превърнаха в едни от най-евтините в Европейския съюз.
Преди да продължим е важно да уточним, че не става въпрос само за закупуването на имот „за отдих“ в Гърция, Дубай, Занзибар и къде ли още не. В последно време за съдействие, към консултантите на Кредитланд се обръщат много българи живеещи и работещи в западна Европа, където поради повишението на лихвите по ипотечните кредити, пазарът на недвижими имоти забави ход и цените се понижиха.
 
Какви са вариантите български гражданин да закупи имот в чужбина?

Ипотека на недвижим имот в България – най–изгодният вариант.
 
Най-евтината (като цена-лихва на кредита) възможност, от която може да се възползвате е чрез ипотека на имот в България. Тук е важно да знаете, че ще бъдете одобрени за кредит само с доказани и достатъчни по правилата за кредитоспособност на кредитора доходи. Препоръчваме ви също да удостоверите пред кредитора, че ще ползвате средствата целево- за закупуване на недвижим имот в чужбина, чрез предоставяне на предварителен договор за покупко-продажба, оферта от продавача или друг документ. Ако тези документи са на английски език, твърде вероятно ще спестите и разхода за превод. Доказване на целевото разходване, ще ви помогне да договорите по-ниска лихва.
 
Защо с ипотечен кредит? Предимствата са не малко, като основните са:
 
 - ипотечния кредит може да бъде с по-дълъг срок (до 30-35 години) на  изплащане, което позволява по-ниски месечни вноски.
- Размерът му зависи от пазарната цена (но не само) на предоставеното обезпечение (имотът в България)
- значително по- ниска лихва в сравнение с потребителски кредит. 
 
По-неизгоден вариант, но единствен при определени обстоятелства
 
Ако нямате възможност за ипотека на имот в България, не унивайте. Можете да се насочите към търсене на имот в чужбина в такъв ценови диапазон, че да можете да го закупите с потребителски кредит.
Тук доказването пред кредитора на достатъчни доходи важи с още по-голяма сила, тъй като в масовият случай единственото обезпечение по потребителски кредит са бъдещите приходи на кредитоискателя.
Какво е важно да знаете при тази опция?
- Потребителският кредит за разлика от ипотечния кредит е със срок на погасяване до 10 години
- Максималният му размер е доста по-ограничен. При някои банки той е 80 000 лв., като в зависимост от профила на клиента могат да се направят изключения и за по-голяма сума.
 
И още един безценен съвет от мен Александра Консулова.
 
Изключително важно е освен договарянето на добра цена за желаният имот, да се информирате добре за допълнителните разходи в държавата, в която се намира имота, който ще закупувате. Както за еднократните: нотариални такси за прехвърлянето, комисионна за агентът недвижими имоти (Да! Нотариуси и брокери има не само в България), така и за периодичните фиксирани такива: такса за поддръжка на сградата, местни данъци, комунални услуги и т.н. 
Добрата информираност по този въпрос, ще ви помогне да определите точно сумата на кредита от българската банка, който ви е необходим и още по-важно, дали „проекта“ (закупуване на имот в чужбина) е по силите ви.
 
Да! Покупката на имот в чужбина с кредит може да бъде сложен и дълъг процес, изпълнен с детайли, които трябва да се знаят.  И ако до момента не сме ви отказали от това начинание, което не е било и целта ни, то един надежден партньор, какъвто безспорно е КРЕДИТЛАНД, част от екипа на който имам честта да съм и аз  Александра Консулова ще ви бъде много полезен и ще ви спести нерви и пари.


Публикувано на: 27.05.2024