Как банките образуват лихвите по ипотечни кредити и какви са тенденциите?

Венелин Маринов, кредитен консултант в Кредитланд, гостува в студиото на Moite Pari TV, еп. 88

Венелин Маринов е един от най-опитните консултанти в Кредитланд. С над 7 годишен опит като кредитен консултант във фирмата, той е помогнал на стотици клиенти при кандидатстване за ипотечен кредит за над 50 милиона лева. В студиото на Moite Pari TV гостува като експерт в разговор за това как банките образуват лихвите по ипотечните кредити. Темата е актуална, предвид все по-нарастващата инфлация, особено за хората, които имат изтеглени ипотечни и потребителски кредити. 

Преди 2014 г. всяка банка предлагаше вътрешно-банков лихвен процент, който се определя от самата банка. На по-късен етап бяха въведени рефентни банкови лихвени проценти, основащи се на независими показатели. Такива показатели са пазарни индекси (EURIBOR, SOFIBOR), средни лихви по депозити, показатели от НСИ – инфлация измерена през индекса на потребителски стоки, размера на задължителни резерви, които банките трябва да поддържат в БНБ. 

На пазара се предлагат ипотечни и потребителски кредити с фиксирана и плащава лихва, като има разлика в лихвеният процент и условията, при които се отпускат.

Ако се колебаете какъв кредит да изберете, свържете се с нас на тел: 0700 10 009 или заявете БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ.

Цялото интервю може да видите тук >>>Публикувано на: 05.11.2021