Как да се справим в пандемията с капарираните имоти „на зелено“?

Подводните камъни при закупуването на имот „на зелено“ и на такъв в строителство, включително във фаза „Груб строеж“, т.е. след Акт 14 могат да ни препънат и в „мирни времена“. Но какво се случва сега при тази здравна, социална и задаваща се, че даже и вече усещаща се финансова криза?

Тези от Вас, които имат сключени вече такива договори, знаят че:

  1. Банките може да откажат отпускане на кредит преди разрешение за ползване на сградата или да изискат допълнително обезпечение.
  2. Експертната оценка на имота на Акт 14 може да е крайно недостатъчна за търсената сума на кредита и да се одобри по-малка сума на кредита или да се наложи част от търсената сума да бъде отпусната едва след представяне на Акт 16.

Допълнителна несигурност за финансирането се внася и от големия лаг във времето между подписване на предварителен договор на имот „на зелено“ и достигане на Акт 14, в който период често настъпват промени в пазарните цени на имотите, в доходите на кредитоискателите или в политиките за кредитиране на банките. Или появата на форсмажорни обстоятелства като тези създадени от Covid-19.

Логично е банките в момента да подхождат внимателно към приемане на обезпечения във фаза „строителство“. Масовото отлагане на големи покупки поставя инвеститори, които нямат осигурено финансиране (от собствени средства или от инвестиционен кредит) и разчитат на продажби на имотите в строеж за завършване на сградите си в затруднено положение и се увеличава рискът от фалит или сериозно забавяне на строителството. Въпреки това повечето банки, които кредитираха жилища на акт 14 преди пандемията, продължават да го правят и сега, след обстоен анализ на финансовото състояние на инвеститора.

Ако избраната от Вас банка е прекратила финансирането във фазата на строеж, не се отчайвайте, че ще загубите вложеното от Вас до момента, защото няма да успеете да осигурите остатъчната сума. Както споменахме и по-горе има банки, които не са прекратили това финансиране. Нашите специалисти са винаги на Ваше разположение, а в тези трудни времена мисията ни е да Ви помогнем намерите изход от затруднената ситуация. Потърсете ни и запазете час за ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИЯ

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ>>> Kaĸво се случва с ycлoвиятa нa бaнĸитe при oтпycĸaнeтo нa нoви ĸpeдити?Публикувано на: 13.05.2020