Практично от Кредитланд: Какво и как може да се разсрочва според програмата за отсрочка на вноски по кредити заради COVID 19

На 10.04.2020 г. БНБ и банковата асоциация приеха финалните параметри по програмата за отсрочване на кредити във връзка с извънредното положение заради COVID 19. Всички основни характеристики на програмата може да видите ТУК.

В настоящия материал ще обърнем внимание на това какво може да се разсрочи и как би се отразило на общо дължимата сума по кредита. Кредитната ваканция дава следните възможности за отсрочка на:

  • Главница и лихва за срок до 6 месеца, но не по-късно от 31 декември 2020 г.
  • Главница за срок до 6 месеца, но не по-късно от 31 декември 2020 г.

ВАЖНО: Не може да се отсрочва само лихвените плащания по кредитите.

Потребителите може да поискат и отсрочване на вече забавени вноски, но общото отсрочване не може да надхвърли шест месеца. Пример: ако сега не можете да плащате и пропуснете две месечни вноски и през юни поискате отсрочване, тогава те автоматично ще бъдат включени и ще може да получите възможност за отсрочване за максимум още четири месеца. Банките ще продължат да начисляват лихви през месеците до края на 2020 г., но те няма да са дължими сега, а впоследствие. След изтичане на кредитната ваканция ще влезе в сила нов погасителен план.

Отсрочената главница се изплаща през удължения срок на кредита. Ако е отсрочена лихва, след гратисния период равна част от нея се добавя към всяка вноска по кредита до изтичане на новия му срок или за по-кратък срок по договорка между банката и длъжника. Крайната дата на изплащане на заема ще може да се измести с максимум шест месеца. Така реално за много от кредитополучателите (и особено за избралите да не ползват отсрочване само за главницата), вноските може просто да се подновят и да трябва да изплащат заема си с още шест месеца (или по-малко в зависимост от поисканата отсрочка).

Заявете безплатна консултация за жилищни и ипотечни кредити от банкови институции.

За ипотечните кредити е важно да обърнем внимание на следното: срока на давност на една ипотека продължава да е 10 години. Съответно, ако кредитът е бил точно за 10 или 20 или 30 години и го разсрочим с 3 или 6 месеца, длъжникът трябва да знае, че ще му се наложи да поднови ипотеката и да плати разноски за това още веднъж в края на периода. Естествено, това може да бъде избегнато, ако финансовото състояние на клиента се подобри и той погаси кредита предсрочно навреме преди изтичане на давностния срок по ипотеката.

ВАЖНО:  Разсрочванията по настоящата одобрена схема няма да се третират като преструктурирания. Тоест няма да се класифицират като проблемни кредити в Централен Кредитен Регистър (ЦКР) и да се отразява лошо на кредитната Ви история. Други индивидуални схеми на преструктуриране, които не са описани тук, ще се водят като преструктуриране по  обичайния ред и ще водят до влошаване на кредитното досие на длъжника.

За да се възползвате от тази отсрочка ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да подадете молба към банката-кредитор в срок до 22.06.2020 г. Този въпрос сме разгледали детайлно в отделен материал, за повече информация вижте ТУК.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ >>> БНБ прие механизма за отлагане на вноски по кредитиПубликувано на: 20.04.2020