Кредитният консултант помага за правилния избор на кредит

Интервю на Мартина Цонева, кредитен консултант в Кредитланд за вестник "Ловеч Прес" 

Професията на кредитния консултант е сравнително нова в България. Когато плановете ни изискват допълнително финансиране, консултацията винаги е от полза. Често обаче не знаем от къде да започнем. В повечето случаи правим опит сами да проучим банковите оферти, проверяваме в интернет, обикаляме банковите офиси. Как да се уверим, че сме прегледали всички възможни варианти за финансиране? Когато имаме много възможности, как да изберем най-подходящата за нас? Изход от ситуацията има и тя е консултация с независим кредитен експерт. Вече и в Ловеч тази услуга е достъпна – в офиса на Кредитланд, водещият кредитен консултант в България.

Мартина Цонева е представител на компанията в града и притежава висше образование по специалност Маркетинг с професионална квалификация икономист от УНСС. През 2019 година изучава Финансово планиране към Института за Дипломирани Финансови Консултанти.

От колко време сте кредитен консултант и защо избрахте тази професия?

От една година се занимавам с кредитно консултиране и се чувствам още по-удовлетворена от работата си. Като финансов консултант, ежедневно се срещам с хора, които са в кредитна безизходица и не знаят как да продължат напред. В офиса ми влизат много тъжни хора! Това ме накара да намеря професията "Кредитен консултант", да премина всички необходими обучения и изпити, за да бъда полезна. Клиентите на Кредитланд получават кредитно консултиране напълно безплатно, а услугата е изцяло в защита на техния интерес.  

Много е приятно чувството, че лично ти със своите знания и опит си спестил много главоболия, нерви, и пари на клиента.

Защо е по-добре да ползваме услугите на кредитен консултант пред това да си изберем сами банка и да отидем в нея?

Активното предлагане на кредитни продукти от страна на банките налага нуждата от професионална помощ и безпристрастен съвет. Човек много трудно би се ориентирал в предлаганата информация, освен ако не е професионалист в областта. Ето тук идва и необходимостта от Кредитен консултант:

  • Консултантът знае условията на банките и ще предложи най-подходящите продукти според приоритетите и възможностите на клиента.
  • Консултантът е запознат с цялата процедура и необходими документи – още от самото начало ще бъде наясно какво предстои и какви са отделните стъпки в процеса.
  • Има нужните познания да направи анализ на финансовото състояние на потребителя, за да открие най-подходящия кредит не само според желанията, но и според възможностите му.

Споделете за някой интересен казус, по които сте работили и как търсите и намирате правилното решение?

За мен беше голяма изпитание да помогна на една дама, бивша банкова служителка, да намери банката-кредитор, която да удовлетвори нейните потребности. Както става ясно дамата е запозната с всички особености на банковия сектор, но въпреки това беше решила, че има нужда от кредитен консултант.

Желанието за кредит, потребителски или ипотечен, винаги е продиктувано от потребност. Също така обаче е обвързано и с реални възможности. Какви са основните неща, с които е необходимо да се съобрази човек, който е решил, че му е необходим кредит?

Наистина клиентът трябва да определи точно какви са неговите потребности и да подреди добре приоритетите си, защото един дългосрочен кредит, независимо дали е потребителски или ипотечен, е силно обвързващ финансов ангажимент. Трябва да има изготвен план за целия период на кредита. Този план трябва да съдържа бъдещите приходи, разходи, спестявания, авариен фонд, добра застрахователна защита, образованието на членовете на семейството.

Моите задачи и отговорности са да спазвам определена последователност и етични норми. Като финансов консултант спазвам всички стандарти и критерии, заложени за професията. Разбира се, че се съобразявам със световната и европейската практика, а крайната цел е да виждам щастливите и доволни лица на моите клиенти.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ>>> Какво се случва с кредитите в условията на ниски лихви

 



Публикувано на: 09.03.2020