Какво се случва с кредитите в условията на ниски лихви

Деян Василев, изп. директор на Кредитланд, гост в студиото "Бизнес.БГ" по БНТ

„Лихвената политика в България е вързана за тази на Еврозоната и заради ниските лихви на Европейската централна банка у нас имаме рекордно ниски лихви. През 2019 г. достигнахме ТОП оферти от 2,50 % лихва за левови кредити" сподели Деян Василев, изпълнителният директор на Кредитланд и председател на Асоциацията на кредитните посредници в България в студиото на предаването "Бизнес.БГ" .

Консервативното финансиране на банките, изискването за доказуеми доходи и консервативен процент финансиране на имотите създава стабилност в банковия сектор. Наблюдава се един здравословен растеж около 10% в новоотпуснатите кредити спрямо 2018 г. Основното търсене на нови жилища очаквано е в големите градове.

„Ние съветваме нашите клиенти при избора на жилище и кредит месечната им вноска да не надвишава 30% от техния доход, за да остават средства и за месечните редовни разходи и за спестявания“ – коментира Василев.

Професията Кредитен консултант набира все повече скорост. Пазарът е достатъчно прозрачен и конкурентен и целта на независимия консултант е да филтрира банковите оферти и предложи минумум ТОП 3 кредитни предложения спрямо възможностите и изискванията на клиента.

Има десетки тънкости и подводни камъни, на които човек може попадне, ако сам се нагърби с процедурата по тегленето на ипотечен кредит.

„Услугата ни е безплатна за клиента и не оскъпява неговия кредит. Не можем да си позволим да подвеждаме клиентите. За наша радост виждаме двуцифров растеж през последните години.“ коментира Василев в отговор на думите на водещия, че най-много се страхува, когато му кажат, че нещо е безплатно.

Цялото видео вижте тук>>>Публикувано на: 20.02.2020