Какво става на пазара на недвижими имоти и ипотечни кредити?

Участие на Деян Василев, изп. директор на Кредитланд в предаването "Директно" на Bulgaria On Air

По данни на НСИ през второто тримесечие на годината цените на имотите са се повишили с между 2 и 5% в различните градове в България. Само за периода от 2014 до 2018 г. цените в страната са нарастнали с цели 29%. В същото време средният лихвен процент по новоотпуснатите левови жилищни заеми падна до рекордно дъно през юли до 3,9% по данни на БНБ.

Какви са тенденциите и прогнозите при ипотечните кредити?
"Очакванията в началото на годината бяха за плавно повишаване на лихвите, но това не се случи. Основна причина е политиката за парично разширяване и в САЩ и в Европа. Въпреки падащите лихви на кредитите банковия сектор е стабилен и реализира печалба. Важно е банките да пласират парите си, те го правят много предпазливо спрямо кризата". - коментира Деян Василев, председател на АКПБ.

Ще може ли всеки, който поиска да си закупи имот с ипотечен кредит? - категоричния отговор на Деян Василев е НЕ! "Човек трябва да има достатъчно доходи и добра кредитна история. Все повече хора прибягват до жилищен кредит в София, в големите градове, но той не е за всеки. Самите клиенти също е важно да си направят добре сметката, да не се впускат в спекулативни или прекалено крайни рискове. Жилищният кредит е едно важно решение и не бива да се прави лекомислено, само защото лихвите са ниски" - обяснява Василев.

Целия разговор вижте във видеото

 Публикувано на: 28.10.2019