Кредитиране за малкия бизнес

За какво трябва да са подготвени фирмите, когато търсят банково финансиране  разкрива Дафина Теодосиева, кредитен консултант в Кредитланд 

Имате малка фирма, клиент сте на банка, фирмата ви работи няколко години, нямате проблеми, всички обороти минават по сметката ви. Обаждат ви се от време на време от банката, защото сте лоялен клиент и като такъв можете да ползвате банкови продукти с отстъпки: карти, онлайн банкиране, дори определен кредитен лимит в рамките на някаква минимална сума. Вие сте ухажван клиент, имате съзнание, че банката и служителите в нея съществуват благодарение и на вашата фирма.

С времето дейността ви се разраства или виждате нова ниша за развитие. Средствата, с които разполагате не са достатъчни. Естествено, знаете че има на кого да разчитате – вашата банка.

В този момент настъпва разочарованието ви, защото очакванията банката да откликне на вашите намерения срещат „греда”.

 1. Служителят, който дълго време ви е ухажвал не е този, с който разговаряте във връзка с искането ви за финансиране. На уговорената среща ви задава множество въпроси и вие се чувствате на непознато място.
 2. Задават ви въпроси за дейността на фирмата, за годишните приходи, за оборотите по банков път. Намирате тези въпроси за напълно излишни. Считате, че в банката имат всичката тази информация за много години назад. Та вие нямате друга обслужваща банка!
 3. Искат да формулирате каква точно е целта на вашето намерение, какво ще правите с парите от кредита! Вие казвате, че имате намерение да навлезете в нова производствена или търговска ниша и да увеличите печалбите си. Вместо очакваното разбиране, служителят ви пита дали имате опит в тази нова ниша и ви казва, че това е рисково начинание, защото ви липсва опит. Трява да продължите във вашата си област, защото там сте се специализирал.

ЗАЯВЕТЕ КОНСУЛТАЦИЯ ЗА БИЗНЕС КРЕДИТ

Няма да описвам емоцията ви и това, което искате да изречете, но с усилие се въздържате.

 1. Разговорът продължава, не е коректно от страна на банковия служител да приключи така.  Следва въпрос „Кои ще бъдат доставчиците на суровините или стоките и за кой ще бъде предназначена готовата продукция или стока. Да, но вие нямате такава готовност и го съобщавате най-добросъвестно. За банковия служител, обаче това започва да става твърде рисково ново начинание: не сте наясно кой ще бъде на входа и на изхода. И въпреки всичко получавате следващия въпрос.
 2. С какво ще обезпечите кредита, който искате? Имате ли недвижими имоти, собствено жилище и др. Сигурен сте, че новото ви намерение няма и не трябва да има нищо общо с личния ви апартамент и го съобщавате на банкера – та това е семейното ви жилище за Бога! Става още по-зле. За служителя вие сте напълно рисков, защото не поемате морален ангажимент да носите отговорност с имотите на семейството. Ако сте сигурен в начинанието си, ще поемете тази отговорност!

Разговорът продължава, но вие вече не чувате. Мислите си „Това ли е моята банка?”... Започвате да  се чудите към кой познат да се обърнете, за да ви насочи към някоя друга.

Но, едно трябва да знаете – в другата банка задават същите въпроси и служителите ще искат същата сигурност от вас като бъдещ клиент с кредит.

Практичното и най-правилно решение, което следва да се вземе в случая е да се насочите към независим кредитен консултант.

Той ще ви:

 • помогне да формулирате ясно целите си от гледна точка на вашите намерения.
 • подготви с каква точно предварителна информация да се явите за разговора с кредитния експерт в банката.
 • ще ви предостви информация какви облекчения и отстъпки може да ползвате и как може да ги постигнете.
 • не на последно място, ще ви насочи към банките, които може да отговорят на вашите искания.

Кредитните консултанти на Кредитланд са професионалисти. Те разполагат с информация за всички банки, селектират я и я напасват към вашите нужди. Получават от вас данни за финансовото състояние на фирмата ви, анализират ги и правят връзка:

 • критериите на кои банки ще покриете;
 • има ли банка, която да предлага европейско или собствено облекчено финансиране на фирми като вашата;
 • как да се представите в най-добра светлина и как да поискате отстъпки от цената за лихви, такса управление, такса ангажимент, такса за предсрочно погасяване и рефинансиране и др.

Настъпи ли момент да се заемете с нов бизнес, да разширите съществуващата си дейност, да отговорите на увеличените цени на доставчика си, не се колебайте да ни потърсите. Това е вашият правилен избор!

ЗАЯВЕТЕ ВАШАТА КОНСУЛТАЦИЯ ЗА БИЗНЕС КРЕДИТ СЕГА!Публикувано на: 26.08.2019