У нас вече се предлагат жилищни кредити с лихви от 2,6%

Услугите на кредитните посредници и ипотечното кредитиране коментира Петър Илиев, оперативен директор на Кредитланд за mediapool.bg

Около 3%. Това е средната лихва по новоотпуснатите заеми за жилище в левове по последни данни на БНБ. В новата история на България лихвите никога не са били толкова ниски. Преди десетина години, когато лихвата за същия тип кредит беше над 10% на година, потребителите у нас не си и мечтаеха да се стигне до такива нива. Нещо повече. Вече не се вижда краят на тенденцията за поддържане на минимални и дори близки до нулата лихви от страна на Европейската централна банка. Още миналата година имаше очаквания за преобръщане посоката и за старт на плавен процес на покачване, който обаче така и не се случи и засега се отлага най-рано за края на 2020 г.

Сега е моментът да се тегли кредит

На фона на ръста на средната заплата в страната, която през второто тримесечие достига 1260 лв и е с 12% по-висока в сравнение с предходната година, и на фона на приличните условия на имотния пазар, където цените са в застои, със сигурност може да се твърди, че условията за теглене на заеми в момента са отлични.

Не знаете кой жилищен кредит да изберете? Заявете безплатна консултация за жилищни и ипотечни кредити от банкови институции.

Неслучайно от 2017 г. насам банковото кредитиране е с непрекъснат ръст, като по последни данни към юни 2019 г. жилищните заеми нарастват с 11,8% на годишна база, а потребителските – с 10,6%. Такива скокове не са регистрирани от преди кризата насам, поради което БНБ вече започна да активира антициклични капиталови буфери на банките.

Освен изгодните цени на кредитирането, в полза на клиента от няколко години насам е и законодателството, което непрекъснато се усъвършенства. Лихвите вече се образуват по прозрачен начин, тъй като се базират на пазарен лихвен процент – най-често ЮРИБОР, или обективни статистически показатели. Голямо улеснение е и отпадането на таксата за предсрочно погасяване на заемите след първата година.

Безплатни съвети

Допълнително преимущество за потребителя са и посредническите услуги при тегленето на заеми. „Ние работим безплатно за клиента. Това е западният модел, който е по-изгоден и за банките, защото те плащат комисиона за реално сключени договори, вместо да поддържат скъпи офиси и клонова мрежа“ коментира оперативният директор на Кредитланд Петър Илиев.

Има оферти и с 2,6% лихва. Годишният процент на разходите, който включва и таксите, излиза малко по-висок – към 3,5% при такава лихва. „В момента наистина сме на историческо дъно на лихвите. Средно те са около 3,12%, но има и оферти за по 2,6-2,8% за висок профил клиенти с добри доходи“ – допълва Петър Илиев.

При сегашните лихви, до рефинансиране обичайно се стига, ако клиентът е недоволен от обслужването на съществуващата банка – било от кредитния инспектор, от увеличение на някои такси по разплащанията или ако заемът е стар и лихвата е чувствително по-висока. От друга страна, има и някои банки, които „крадат“ клиентите на конкурентите си с по-добри условия – по-ниска лихва и поемане на нотариалните разходи, таксата за оценка на имота, таксата за разглеждане на документи и одобрение на кредита. Но за да се смени банката, клиентът трябва да има марж, за който да си заслужава да го прави – например лихвата трябва да е била поне 3,1%, за да сключи нов договор на 2,6% например.

Дългът трябва да се преструктурира преди да стане лош

По принцип банките не са склонни да отпускат нови заеми на хора, които вече имат закъснения по кредити.

„Занимаваме се обаче с окрупняване на дългове чрез рефинансиране и промяна на дълговото бреме. Но това трябва да се случи, докато заемът още е редовен и не е в просрочие. Затова съвестваме клиентите винаги да имат буфер за около 3-4 вноски, така че когато се зададе затруднение да могат да реагират още преди да са изпаднали в просрочение“ допълва Петър Илиев.

Кредитните посредници работят предимно с банки за ипотечните кредити, защото в тези случаи офертите са много по-изгодни за клиента. „Ипотечен кредит от небанкова финансова институция определено е по-скъп вариант. Работим с 2-3 подобни институции, но те не са в сегмента „бързи кредити“. Те обаче имат по-либерални условия за отпускането на заем за имот само срещу ипотека и без обследване на доходите. Тези заеми обаче са по-рискови за кредитора и по-неизгодни за клиента от гледна точка на нивото на лихвите и таксите“, разяснява Петър Илиев.

В края на миналата година част от лицензираните кредитни посредници възстановиха дейността на Асоциацията на кредитните посредници в България, която се ангажира да работи максимално коректно за клиентите.

Прочетете още>>>
Кредитното консултиране – една от най-динамично развиващите се услуги в БългарияПубликувано на: 23.08.2019