Подходящ ли е моментът за закупуване на жилище с ипотечен кредит?

Участие на Петър Илиев, оперативен директор на Кредитланд, в предаването "Директно" на Bulgaria On Air

Според данни на Евростат пазарът на недвижими имоти през последните 5 години е много динамичен. В България се наблюдава ръст от 15% при цените на жилищата, като 82% от българите живеят в собствен дом. Раздвижването на пазара на имоти у нас след финансовата криза се дължи до голяма степен на ниските нива на лихвите при ипотечните кредити.

Според Петър Илиев, оперативен директор на Кредитланд, няма да има резки движения на лихвите нито нагоре, нито надолу в близките една-две години. Ние сме малка отворена икономика и до голяма степен зависим от действията на Европейската централна банка, която от много време насам постоянно отлага завишаването на основните лихви, но в средносрочен план може да се очаква плавно покачване. „Въпреки ниските лихви в момента човек не бива да тегли жилищен кредит на всяка цена. Това трябва да е добре обмислен ход. Добре e да се направи проверка, стрес тест какво би станало, ако лихвеният процент се повиши с половин или един процент.“ – съветва Петър Илиев. Също така вноската по всички кредити не бива да надвишава 30-35% от размера на доходите, за да няма затруднения при изплащането им.

Не знаете кой жилищен кредит да изберете? Заявете безплатна консултация за жилищни и ипотечни кредити от банкови институции.

Относно периода на изплащане на жилищните кредити, Петър Илиев споделя, че има оферти за жилищни заеми и за срок от 30-35 години. Масовият ипотечен кредит обаче е за период от 20-25 години. Според това каква вноска могат да си позволят, някои клиенти избират по-кратък, други по-дълъг срок на кредита. Колкото е по-кратък периода, толкова по-малко лихви ще бъдат изплатени, но трябва да се внимава с размера на вноската, защото ако е по-висока, то може малки сътресения в месечните доходи да поставят под въпрос изплащането на кредита.Вижте цялото интервю във видеото
 

Водещият на предаването „Директно“ Димитър Абрашев постави и въпроса до колко е подходящо днес да се направи инвестиция в недвижим имот, закупен с ипотечен кредит.

„При сегашните лихвени нива на ипотечните кредити, средно в лева те са 3.16%, излиза много по-изгодно да купиш имот с ипотека, отколкото да живееш под наем. От тази гледна точка и при инвестицията може да се постигне прилична възвръщаемост и с наема да се обслужва кредита, особено при по-дълъг срок на заема – 25-30 години.“- отговаря Петър Илиев.

По отношение на старите ипотечни кредити, изтеглени преди 5-10 години се наблюдава процес на намаляване на лихвените нива, който върви в две посоки - предоговаряне с настоящата банка или рефинансиране в нова.

Нормално е да се търси предоговаряне, ако нивата не са пазарни – казва Илиев. - По данни на БНБ средният лихвен процент на всички кредити, които са отпуснати в момента е 3.85%, а средният процент за кредитите отпуснати през миналия месец е 3.16%“.

Добре е клиентът да използва услугите на кредитен консултант, за да прецени до колко би било изгодно подобно начинание. Необходими са точни изчисления, които ще покажат дали е финансово обосновано рефинансирането в друга банкова институция или е по-изгодно да се предоговори кредита в настоящата банка.Публикувано на: 01.07.2019