Панелка или не – финансират ли банките панелни жилища?

Отговор дава Георги Канайков, кредитен консултант в Кредитланд

По неофициални данни около 2 млн. българи живеят в панелни апартаменти. Символ на социалистическия строй или не, тези имоти са част от българската действителност и имат своята пазарна ниша. Да, предвид факта, че са строени във времена на не толкова напреднали строителни технологии, имат своите недостатъци като ниска енергоефективност, не добра шумоизолация, остарели асансьорни уредби, крайният им експлоатационен период е сравнително близо и др.

Факт е и обаче, че енергоефективността и шумоизолацията могат да се подобрят с не голяма инвестиция, а дори ако етажната собственост е задружна, санирането може да се реализира и по „Националната програма за Енергийна Ефективност на многофамилни жилищни сгради“, което да удължи дори двойно експлоатационната годност на блока (възприетата такава е около 50 г.) и това да не струва почти нищо на живущите. Асансьорът и неговата изправност и надеждност, също зависи от етажната собственост. Не е за подценяване и фактът, че при панелните имоти обявената площ е реална и използваема, което не може да се каже за новото строителство, тъй като при него се налага да заплатите и 12-15% общи части от сградата. Безспорен факт е и, че тези имоти са с по-ниска цена на квадратен метър, което ги поставя във фокуса и на купувачите търсещи имот с инвестиционна цел.

Как стои въпросът с кредитиране от банките у нас при покупката на панелен апартамент?

Едни отказват кредитиране за панелни имоти. Други понижават процента си на финансиране от пазарната оценка на имота до 65-70%, ако конструкцията на сградата, в която се намира апартамента е панелна. Трети обвързват срока на погасяване на кредита с краят на експлоатационната годност на сградата, която техни технически експерти определят, но финансират с равен процент тухла и панел. Има и банки, които по никакъв начин не диксриминират панелното строителство и финансират покупката му с до 85% от пазарната стойност, колкото биха финансирали и за тухлено жилище.

ЗАЯВЕТЕ БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ

Обобщено казано, ако се почувствате „у дома“ при оглед на панелен апартамент – не се притеснявайте. С професионалната и безплатна за клиента помощ на кредитен консултант от КРЕДИТЛАНД (www.creditland.bg ), ще намерите повече от една банка-кредитор, която да ви подаде ръка и да финансира изгодно за Вас, покупката на мечтания дом.

Прочетете още>>>

Какви са възможностите за закупуване на инвестиционен имот с кредит?Публикувано на: 21.05.2019