Какви са възможностите за закупуване на инвестиционен имот на кредит?

Съвет от Ана Вандева, кредитен консултант в Кредитланд

          Вие сте физическо лице, нямате фирма и не искате да се занимавате с управление на фирма, но искате пасивен доход, търсите добър начин за подсигуряване на стандарта на живот в късните години, когато вече няма да работите и се питате дали е възможно да се закупи имот за инвестиция с банков кредит? Отговорът на кратко е – да. Има някои особености в зависимост от това какъв е имота.

Особености на кредитирането на инвестиционен имот

  1.  Ако става въпрос за апартамент, който искате да отдавате под наем, казусът е по-лесен. Необходимо е да можете да докажете доходите си и също да имате 15-20% от стойността на имота за самоучастие. Ако отговаряте на тези критерии (напълно или частично), ние от Кредитланд можем да ви спестим време и енергия и да подберем най-добрите оферти от банките съобразени с конкретната ситуация, след което да ги анализираме заедно и вие да решите коя банка ще изберете за бъдещо партньорство. След закупуването на имота има възможност да го предоставите на фирма специализирана в управление на имоти и така да си гарантирате постоянен и ритмичен доход, с който спокойно ще можете да изплащате кредита.
  2. Ако пък желаете да закупите магазин, офис, кантора, козметичен салон или друг вид търговски или бизнес имот, който също ще отдавате под наем, нещата са малко по-сложни, но възможни. Много малко банки финансират покупката на такъв имот, но винаги са възможни изключения.
  • По-лесният вариант е да заложите друг имот – жилищен, а да придобиете търговския. Ако имате такава възможност и отговаряте на критериите за жилищен имот, споменати по-горе, има широк избор от банки, които биха финансирали начинанието ви.
  • Ако нямате жилищен имот, който да послужи като обезпечение на банката, трябва да имате поне 20% собствени средства и добри доказани доходи и ние ще намерим банка, която да финансира идеята ви.

          Независимо на какъв имот сте се спрели – жилищен или търговски, важна е локацията и състоянието на имота, за да може да имате добра възвращаемост. От основно значение естествено е цената на имота. Проучете добре за какъв наем бихте могли да отдавате този имот и дали този наем ще покрива вноската по кредита и в бъдеще би осигурил пасивния доход, който желаете. Важни въпроси, на които да потърсим консервативен отговор са:

  • За колко години би се възвърнала инвестицията от очакваните доходи от наем?
  • За колко месеца бихме могли да продадем имота, в случай, че изпитваме затруднения с обслужването на кредита?

           Преди да вземете окончателното инвестиционно решение обърнете внимание на факта, че доходите от наем не винаги са регулярни. В периоди на смяна на наематели имотът не само не генерира месечен доход, но и изисква разходи за освежителни ремонти, обзавеждане и др. От тази гледна точка препоръчваме срокът на ипотечния кредит да бъде такъв, че месечната вноска да бъде комфортна за обслужване с настоящите ви доходи и да не разчитате основно на бъдещите постъпления от наем. Добрата новина е, че ипотечните кредити за физически лица по закон нямат такса за предсрочно погасяване след 12 месечни вноски. Така при добро стечение на обстоятелствата ще можете да правите периодични частични предсрочни погасявания и да намалявате общия разход за лихви по заема, а в случай, че имате сериозни проблеми с плащанията, бихте могли да продадете имота и кредита да се погаси от продажната цена без никакви наказателни такси, ако е изтекла поне една година от изтеглянето му.

Не знаете кой жилищен кредит да изберете? Заявете безплатна консултация за жилищни и ипотечни кредити от банкови институции.

Като независим финансов консултант ще ви посъветвам и да направите паралелна финансова инвестиция, която да е „защитен буфер” при непредвидени събития. Тя е по-лесно ликвидна и ако имате проблеми с кредита ще можете да освободите средства за няколко месечни вноски навреме.

                Ако сте взели вече решение за инвестицията, свържете се с нас да започнем действие по реализирането на целта ви.

Можем да ви бъдем полезни и ако имате нужда от рефинансиране на вече съществуващ кредит при по-изгодни условия.

Прочетете още>>>

Какви са опасностите при случайно изтеглен кредит?Публикувано на: 02.04.2019