Жилищният кредит е вид спестяване в основен актив.

Деян Василев за нивата на спестяванията и кредитирането в интервю за Bloombеrg TV Bulgaria

          „Правилната преценка на възможностите ни е изключително важна при тегленето на кредит, коментира Деян Василев, председател на АКПБ и управител на Кредитланд. Покупката на жилище с кредит, дори и с малко по-високи лихви спрямо наемите, които се плащат, е по-добрия вариант, защото след 10 или 15 години жилището става наше“. 
          Акцент в предаването бе бизнесът на кредитните посредници в България. През 2017 г. Законът за жилищния кредит регламентира всички фирми да се регистрират в БНБ. Мисията на независимият консултант е да защити интереса на кредитоискателя, да разясни спецификите в офертите и да съдейства в целия процес на кандидатстване. Услугата спестява много време и средства и е напълно безплатна за клиентите – установи се практиката банките да заплащат възнаграждение на посредника единствено при успех. За високите стандарти на работа и издигане имиджа на професията работи Асоциацията на кредитните посредници в България, която възстанови своята дейност през 2018 г. 
          В студиото на предаването „В развитие“ по Bloombеrg TV Bulgaria водещата Вероника Денизова постави въпроси за вида на валутата при тегленето на заем и какъв трябва да е размера на вноската, за да изплащаме спокойно задълженията си.  

Изгледайте целият разговор тукПубликувано на: 07.02.2019