Покупката на имот в строеж не е за всеки

Предимствата и рисковете разкрива Росица Денева, ДФК®, кредитен консултант в Кредитланд

          Не е за пренебрегване изборът за покупка на имот на „зелено“. Съблазнителното на една такава сделка обикновено е привлекателната локация на сградата, възможността да организираме ремонта предварително съгласно нашите изисквания и начин на живот и разбира се по-ниската продажна цена.

Кои са обаче важните неща, на които задължително трябва да обърнем внимание?

          Първо, ние купуваме нещо на „картинка“, проект. Показват ни се едни строителни книжа, парцел, скици и ние изграждаме във своето въображение бъдещия ни дом. Дали обаче всеки разбира от разчитане на строителни книжа например? Високите очаквания и мечти водят до разочарование в бъдеще и разбира се до по-високи разходи за ремонти и преустройство. Второ, договаряме едни плащания разсрочени във времето, срещу които дори нямаме прехвърляне на собственост преди определен момент – в повечето случаи най-рано при получаване на акт 14. Често сделките се осъществяват с тежести върху имота като т. нар. „отлагателно условие“. Това обикновено създава сериозни проблеми особено, ако финансирането ще се осъществява с ипотечен кредит от банка. Налага се да предоставим друго обезпечение, което в повечето случаи не е собствено, а на родители или роднини, с което обвързваме и трети страни в сделката.
          Налага се да направим сериозна оценка на рисковете – пазарен, системен, финансов, които поемаме с такава сделка. Ще бъде ли завършен въпросния имот? Добре е да направите сериозно проучване на строителя, изпълнителя, инвеститора. Да се разгледат техни други завършени имоти, да се провери във въпросния комплекс дали голяма част от апартаментите са вече продадени. Как се финансира строителството – със собствени средства или банково финансиране?

Не знаете кой жилищен кредит да изберете? Заявете безплатна консултация за жилищни и ипотечни кредити от банкови институции.

          Задължително трябва да се изчетат и разберат клаузите в предварителния договор – схема и начин за разплащане, крайни срокове за изграждане, придобиване на собственост и предаване на владение, случаите на неустойки и за двете страни – инвеститор и купувач. Ако не разбирате много от право, добре е при сключването на такъв договор да имате до себе си доверен адвокат, а не да разчитате на юриста на строителя разбира се, или на брокера. Обикновено той предоставя типов договор, в който не са описани подробно всички възможни събития. Имайте предвид и неприятните изненади, които могат да се получат, ако строителя има публични задължения или просрочени дългове към някоя банка. Вие сте получател на правата едва след държавата и съответния кредитор.
          Нагледно мога да представя за пример следната ситуация: младо семейство с доходи под средните търси пълно финансиране от банка за покупка на жилище, което в момента няма достигнат етап на завършеност „акт 14“. Не могат да ипотекират закупувания имот, тъй като банките приемат за обезпечение сгради най-рано на „груб строеж“, т.е. акт 14. Съответно се налага да заложат апартамент на родители. Какво се случва, ако имотът, който купуват не се завърши? Семейството е платило с кредит голяма част от имота, но нямат още собственост и права върху него; изплащат дълг за нещо, което не притежават и очакват в бъдеще, стандартът им на живот рязко спада поради изплащането на вноски и една година несигурност дали ще получат имот срещу плащането си. А ако изпаднат в невъзможност да обслужват заема... губят и жилището на родителите!
          И все пак, ако ви блазни ниската цена на имот в строеж, то се въоръжете с армия от адвокат, личен финансист, инженер и архитект…или добър терапевт.Публикувано на: 27.12.2018