5 често допускани грешки при избор на жилищен кредит

Създаването на семейство, изграждането на дом и оставянето на следа осмислят човешкия живот. На определен етап от този процес идва момент в който всеки се замисля за свое собствено местенце където да осъществи мечтите си. Покупката на жилище идва на дневен ред и когато човек не разполага с много средства се обръща към варианта с жилищен кредит. Това е една от най-сериозните инвестиции за едно домакинство. И като при всеки един процес, който включва вземане на решение, и в който нямаме опит, не сме застраховани от грешки.

Специалистите в кредитирането от Кредитланд ни обръщат внимание, кои са най-често срещаните грешки и ни съветват как да ги избягваме.

1. Прибързано капариране на избраното жилище.

След месеци на огледи и лутане из пазара на имоти, виждате, мечтаното местенце където да създадете вашия дом. Капарирате жилището без да сте осигурили финансиране. А сега на къде? Обикновено размера на капарото възлиза на 10% от стойността на жилището, което при пазарните цени на имотите е една значителна сума. Ако не успеете да намерите необходимите средства в ограничения срок на предварителния договор за покупко-продажба, може да загубите парите за капарото. Съветът ни е преди да капарирате да се обърнете към специалист. Кредитните консултанти са един ценен и надежден източник от който да получите информация.

2. Избор на продукт на база на лихвен %

Не сте финансист и финансовата терминология ви е бегло позната. Знаете, че лихвата определя оскъпяването и избирате продукт само на тази база. Но без да се провери от какво зависи и при какви условия се променя лихвения процент, какви са застрахователните защити и какви са общите разходи по кредита (ГПР), не може да се направи реална преценка за изгодността на продукта. Затова е добре да се обърнете към професионалист в кредитирането. Независимите кредитни консултанти ще Ви разяснят всичко с подробности и ще Ви предложат най-изгодните за Вас варианти за банково финансиране.

3. Доверяване на брокера на недвижими имоти.

Когато видите мечтаното от Вас жилище, очите Ви светват и добрият търговец – брокера вижда това. Той веднага предлага да Ви насочи към банка от където ще Ви отпуснат кредит и така ще може да вземете бързо имота, без да оставите възможност някой да Ви изпревари. Това е една от най-често допусканите грешки и една от най-фаталните по отношение на бъдещата Ви финансова стабилност. Брокерите често работят само с една-две банки, като обикновено това са финансови институции, които отпускат по-лесно и бързо кредити, но това не винаги е най-изгодното предложение в дългосрочен план. Не търсете съвет за финансирането от продавача/брокера; неговата цел е да купите имота, а не Вашата финансова изгода.

4. Без ясна представа за финансовата възможност.

Търсенето на имот без да се има представа за реалните възможности за финансиране също е една често допускана грешка. Преди да стартирате ходенето по огледи, е добре да направите консултация с независим кредитен консултант. Той ще ви снеме кредитния профил, ще ви обясни тънкостите при избора на правилния кредитен продукт и заедно ще откриете финансовите параметри, в които може да се разпрострете при търсенето на жилище. Ще Ви помогне да изчислите всички първоначални такси и транзакционни разходи, за да бюджетирате правилно сумата на кредита и необходимото участие с лични средства в сделката. Не на последно място ще Ви помогне да получите предварително одобрение за кредит поне от една банка, което е полезно и при бъдещите преговори с продавачи. Така ще си спестите време и потенциални разочарования при ходене по огледи на имоти с непосилна за Вашите финансови възможности цена.
 
5. Допускане на нередовност по кредитите.

В сложното време в което живеем и динамичната икономическа обстановка, непредвидени обстоятелства могат да ни поставят в ситуации на неплатежоспособност. Добре е да знаем, какви  опции имаме при такава ситуация и какво да направим. Когато се обърнете към кредитен консултант, той ще Ви разясни всички важни моменти, които трябва да знаете, не само при избора на кредит, но и ще Ви окаже подкрепа в цялостния процес по отпускане, при бъдещо предоговаряне при по-добри условия и при възникнали проблеми и трудности в обслужване на заема.

Не се колебайте. Потърсете съвет от професионалист и пуснете Вашата заявка за безплатна консултация с независимите ни кредитни консултанти.


Публикувано на: 11.08.2017