Лихвите по кредити падат - да рефинансираме ли и как

Интервю с участието на Петър Илиев, Оперативен директор на Кредитланд, за По света и у нас на БНТ 1.

Лихвите по кредитите продължават да падат, отчитат от БНБ. Прогнозите са, че до края на годината тази тенденция ще се запази, макар и с по-малки темпове. Това кара все повече хора да се замислят за предоговаряне на изтеглен преди години – при доста по-висока лихва – заем.

Иван Стойков – анализатор във финансов портал MoitePari.bg: ”При вътрешно рефинансиране разходите са далеч по-малки в сравнение с външното защото няма преразглеждане на ипотеки и изповядване на сделки. И тези разходи, които са направени в някои случаи са далеч повече от по-ниската лихва, която ще бъде договорена”.

Петър Илиев – Оперативен директор, Кредитланд: ”Хората трябва да имат предвид ,че при рефинансиране на ипотечен кредит от друга банка има доста разходи… Докато потребителски кредит е по-лесно да се рефинансира, той е с по-малко разходи. Но и в двата случая клиентът е по-добре да търси предоговаряне с настоящата си банка, което ще му спести време, нерви и разходи”.

При рефинансирането се заплаща такса – може да е фиксирана сума или % от предоговорената сума. Хората трябва да внимават – в случай когато предоговорената сума е голяма, таксата също е голяма и може да обезсмисли предоговарянето.

Има ли вече случаи, когато лихвата по кредитите пада автоматично?

Да, при това не само в една, а в повече банки. И така е след промяна на Закона за потребителския кредит. Въз основа на нея банките намаляват автоматично лихвите след понижаване на пазарния индекс. За целта хората трябва да видят как са сключили договора за кредит. Ако лихвата е формирана на база пазарен индекс – могат да очакват понижение.

Кога най-рано след теглене на кредита можем да предприемем предоговаряне?

Според експертите за това няма срок. Но месец-два след теглене на кредита можем да мислим за промяна на лихвата. Попаднахме на един такъв случай – мъж от София преди няколко месеца е теглил потребителски кредит, но вече мисли за предоговаряне.

Максим Томов: ”От няколко месеца имам кредит. Предвид падането на лихвите – ако има по-добра оферта бих го предоговорил. Защо не – това ще ми спести пари. Ще се консултирам кога мога да го предоговоря”.

Петър Илиев – Оперативен директор, Кредитланд: ”Няма времеви ограничения за това кога един клиент на банката може да потърси предоговаряне. Това може да стане скоро след подписване на договора. Въпросът е молбата да е добре мотивирана и да има накъде да се подобрят условията на този заем”.

Ще продължат ли да падат лихвите?

Експерти прогнозират, че тенденцията на спад на лихвите по кредити и депозити е към края си. Скоро ще бъдат достигнати равновесни нива, които ще се задържат през следващите месеци.

Интервюто можете да видите тук:

 Публикувано на: 07.08.2015