Мога ли да получа кредит от банка?

Имате нужда от средства, но не сте сигурни дали можете да получите потребителски кредит? Не знаете дали банките ще Ви одобрят, а небанковите финансови институции Ви се струват скъпи! Ето някои основни правила, които ще Ви помогнат да се ориентирате.

Когато става въпрос за малка сума (до 1 000лв), често хората прибягват до бързата и олекотена процедура на небанковите финансови институции, въпреки значително по-високата цена. Но когато сумата, която е необходима е в порядъка на 1 500 – 50 000лв е разумно да се потърси възможност за финансиране от банка. Предимствата се изразяват основно в по-ниските разходи за получаване и обслужване на дълга. Банките, за разлика от фирмите за „бързи кредити” обаче често имат завишени изисквания, на които трябва да отговаряте, за да кандидатствате за кредит. Ето кои от тях са задължителни:
 1. Да имате сключен трудов договор или договор за управление и контрол;
 2. Към момента на кандидатстване да имате непрекъснат трудов стаж през последните 6 месеца;
 3. Към момента на кандидатстване договорът Ви да е безсрочен (без изпитателен срок);
 4. Към момента на кандидатстване да не сте в отпуск по майчинство или друг продължителен отпуск или болничен;
 5. Ако упражнявате свободна професия – да имате подадена данъчна декларация;
 6. Да нямате текущи просрочия по други кредити;
 7. Да няма действащи изпълнителни дела срещу Вас и наложени запори;
 8. Дохода, с който кандидатствате трябва да бъде официален, доказуем с документи;
 9. Общия размер на всички Ваши кредитни задължения не трябва да надхвърля 60% от размера на средномесечния Ви чист официален доход.
Ако не отговаряте дори само на едно от тези условия, никоя банка няма да приеме да разгледа Вашето искане за кредит, независимо от сумата.
Разбира се, това не означава, че ако сте изпълнили всички изисквания то непременно ще получите искания кредит. Банките имат и други условия и ограничения, но те са специфични за всяка банка, кредитен продукт и конкретен клиент. Понякога е трудно да се ориентирате в огромното разнообразие от оферти, защото те изтъкват само своите предимства. Конкретните условия, свързани с получаването на всяка оферта банките съобщават на клиента едва когато той отправи конкретно питане.

Няколко практични съвета (преди да тръгнете да обикаляте банките):
 • попитайте вашия работодател с кои банки работи и дали има сключен договор с някоя/някои от тях за преференциални условия за служители на фирмата;
 • там, където се превежда заплатата Ви, често е и банката с най-добри условия по потребителски кредити за Вас;
 • ако сте семеен/семейна, проверете дали съпруга/та ползва преференциални условия в някоя банка и кандидатствайте заедно там с неговия/нейния доход, дори да е по-нисък от вашия;
 • проверете дали вашия работодател може да превежда заплатата Ви в избрана от Вас (коя да е) банка – това би Ви осигурило максимално добри условия в съответната банка, а в някои случаи би заместило изискване за поръчител.
Автор: Борислава Димова
Финансов консултант
Кредитланд


Публикувано на: 05.03.2015