Деян Василев: Хората все по-често ще си задават въпроса как дългосрочно да спестяват

Взаимните и пенсионни фондове са длъжници на гражданите относно финансовото им образоване, смята експертът.

Участие на Деян Василев, Изпълнителен директор на MoitePari.bg в сутрешния блок на Bulgaria On Air.

На фона на продължаващата и през 2014 тенденция на спад на лихвите по депозитите и на прогнозите тенденцията да се запази през следващите години хората все по-често ще си задават въпроса за това как дългосрочно да спестяват. Това стана ясно от думите на финансовия експерт от портала „Моите пари” Деян Василев в Сутрешния блок на Bulgaria On Air.

„При средна лихва от 1.3 - 1.5% от един гарантиран депозит и ако инфлацията след една – две години скочи над 2%, тези спестявания реално ще се обезценяват. И тук опираме до консервативното закупуване на жилище, което българите правят,” посочи експертът. Той допълни, че има имоти, които ако бъдат отдадени под наем след закупуването им, би могло да се постигне съотношение от 6 - 7% на дохода от наем спрямо цената на имота, като бъдат отчетени и рисковете и разходите по стопанисването на имота.

По думите на Василев обаче, „взаимните и пенсионни фондов са длъжници на гражданите относно финансовото им образоване - тъй като в България и в Западна Европа през последните години тези вложения водят средно до възвращаемост над 8%, а през последната и до 10%”.

Експертът е на мнение, че процесът по финансовото образоване ще се осъществи на принципа на неволята, а именно, че „хората ще бъдат принудени да търсят къде да вложат парите си така, че част от парите им да не са в банките”.

Според него, ако тази информираност не става по този самоинициативен начин, ще се случи под финансов натиск от ниски лихви и търсене на по-голяма яснота. – „Самите пенсионни дружества също трябва да са по-активни в информираното на гражданите”, смята Василев.

Той посочи, че е важно да бъде изградено доверие към управлението на средствата в съответния фонд, за да бъдат привлечени средствата на гражданите в него.

По думите му 2015 ще е трудна година, както 2014, но изрази надежда да няма „такива непредвидими кризи както тази в КТБ”.

„Очаква също така хората да разберат, че няма лесни пари, лесна печалба”, посочи Василев. Според него през новата година фокусът трябва да е върху спестяванията. Той предупреди още, хората да не бъдат лековерни към обещания, свързани с управлението на парите им.

„Няма лесни пари. Ако едно дружество обещава възвращаемост от 6-8 % на годишна база е нещо нормално. Трябва да се гледа и репутацията на това дружество. Ако ви звънят по телефона с обещания за 20% възвращаемост за един месец, става въпрос за схема и трябва да се внимава”, коментира още той.

Вижте цялото интервю от видео файла.


Източник: MoitePari.bg


Публикувано на: 09.01.2015