2 основателни причини, за да потърсите Вашия финансов консултант

Когато се разболеете – търсите ли помощта на лекар? Когато се повреди колата Ви – доверявате ли се на сервиз, където да я поправят?
А когато изпаднете във финансово затруднение или трябва да направите избор на най-подходяща за вас инвестиция, какво правите? Доверявате ли се на финансов консултант или сам търсите решение? Тук ще направим кратък анализ на мотивите, които подкрепят едното или другото решение.

Осъзнатата потребност – наясно ли сте, че имате нужда от помощ?
Личните финанси са част от битието на всеки човек. Парите са следствие на нашите вложени усилия и време. Отново парите са тези, чрез които реализираме нашите потребности, цели, мечти. На пръв поглед изглежда лесно да се справим със задачата да управляваме нашите финанси, особено когато ги разглеждаме като наличност към даден момент. Повечето хора знаят с какво разполагат и на тази база определят как и колко от своите потребности ще задоволят. Това е т.нар. сегашна стойност на парите. Но те имат още една важна характеристика – тяхната бъдеща стойност, т.е. каква полезност ще имат същите тези пари в определен бъдещ момент от вашия живот. А бъдещето задължително се случва!

От друга страна понякога се случва да изпаднете в ситуация, която изисква да задоволите някоя спешна потребност или да се възползвате от невероятна възможност, която изисква средства, с които не разполагате в момента. В такава ситуация често взимането на решение трябва да е бързо и ефективно. Обикновено тези решения водят след себе си последствия, с които трябва да се съобразявате дълъг период (понякога години) след това. Отговорността е голяма, а понякога се прехвърля и на наследниците.
И в двата варианта пред вас винаги ще има много възможности, от които да избирате. Ще трябва да разполагате с необходимото време и познания, за да можете да сравните различни по своя характер параметри, да предвидите възможните рискове и как да се предпазите, да прочетете голяма по обем информация, често изобилстваща със специфични термини и понятия. Разполагате ли с това време и с достатъчно добра финансова грамотност? Ако отговора ви е не – имате нужда от съдействието на финансов консултант!

Доверие – готови ли сте да се доверите на друг?
Личните финанси са част от най-неприкосновената зона в живота на всеки. Възприемаме ги като нещо наистина много лично, достъпно само за силно ограничен кръг хора. Но същевременно чрез тях ние се изразяваме и реализираме в обществото. При добро управление на финансите си ще спечелим признание и самочувствие, а всеки иска това, нали?

Ако сте осъзнали необходимостта от подкрепа при управлението на финансите си, то трябва да решите дали сте готови да споделите тази лична информация с финансов консултант. За да може да ви помогне този специалист трябва да погледне на ситуацията през вашите очи. Той трябва да знае всичко за вашите възможности и за вашите потребности, дори за вашите бъдещи планове, мечти и притеснения. Готови ли сте да отговорите коректно на всеки негов въпрос относно Вашите лични финанси? Ако отговора Ви е да – предстои Ви да изберете Вашия финансов консултант.

Автор: Борислава Димова
Кредитен консултантПубликувано на: 18.12.2014