След промените в ЗПК цената на кредитите се запазва, а продуктите стават по-сложни

Интервю с участието на Десислава Николова, Финансов анализатор в MoitePari.bg за Новините на Нова ТВ.

Неприятни изненади след влизането в сила на промените в Закона за потребителското кредитиране. Новите оферти на финансовите институции са готови, а в тях се крият по-високи лихви и нови такси. И още – отпадането на таксата при предсрочно погасяване на заем няма да важи за всички кредити, както беше обещано.
 
С едно изречение експертите днес определиха последствията от промените така „цената на кредитите се запазва, но продуктът става по-сложен. Банките и фирмите за бързи кредити отново ще взимат от вас същите пари, но по друг начин”.
 
А ето и изненадата на деня. Да приемем, че се чудите какъв ипотечен кредит да изтеглите – 75 или 76 000 евро. Разликата на пръв поглед не е голяма. Но може да се окаже такава. Защото отпадането на наказателните лихви при предсрочно погасяване на кредити важи само за кредитите до 75 000 евро. За всички суми над тази глобата остава.
 
От днес три банкови такси отпадат – за усвояване, управление, както и наказателната лихва при погасяването на ипотечен заем. Анатоли Костов никога не е теглил кредит. След промените обмисля да го направи.
 
„Ако изтегля кредит, който е примерно 5 хил. лв. и ако събера парите, ако мога да ги изплатя преди това, ще бъде много добре, без да имам някаква глоба за това”, коментира Анатоли Костов.
 
И е прав – наказателна лихва няма да има. Това обаче не важи за всички.
 
Изненадите не свършват дотук. За да компенсират отпадналите такси, банките просто са ги заменили с нови. А някои стигат и по-далеч.
 
„Те не само че заменят таксите , но и увеличават лихви. Надяваме се това да не е масов процес, защото това ще оскъпи кредитите”, заяви анализаторът Десислава Николова от MoitePari.bg.
 
Завишени лихви очакват и хората, които ще теглят ипотечен кредит, за който при неизплащане отговаряме само до стойността на имота.
 
Но от банките към небанковите институции. Заради трицифрените лихви при бързите кредити, държавата от днес въвежда таван от 50 на сто на всички годишни лихви и такси. Но и небанковите институции са намерили изход да запазят печалбата, като ги заменят с различни такси.
 
„До момента клиентите, ако имаха желание, можеха да сключат доброволни застраховки , които бяха включени в цената на кредита или подарък от компанията.  Сега, ако клиентът желае такава доброволна застраховка, ще си я заплаща отделно”, каза Любомир Танкишев от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.
 
Дългогодишните клиенти обаче се притесняват не толкова от това, а че няма да отговарят на новите условия.
 
Според експертите по-скъпо няма да става, но по-трудно - да.
 
Затова експертите съветват - хората, които възнамеряват скоро да изтеглят кредит, ако могат, да изчакат поне два три-месеца.

Източник: www.moitepari.bgПубликувано на: 24.07.2014