Иван Стойков: Няма очакване за цялостно поскъпване на кредитите

Участие на Иван Стойков, Старши финансов анализатор в MoitePari.bg в предаването "Преди всички" по БНР Хоризонт.

От една страна, има нагласи за поскъпване на отделни елементи от кредитния продукт, но като цяло няма това очакване за поскъпване на целия кредит. Това заяви в предаването "Преди всички" Иван Стойков – финансов анализатор в портала MoitePari.bg, относно предстоящото приемане на промените в Закона за потребителския кредит.

Проучването, което проведохме в рамките на няколко дни, показва две основни нагласи – известно повишаване на лихвите по кредити, другото очакване е, че независимо, че ще отпаднат редица такси по кредитите, хората имат известно очакване, че кредиторите все пак ще измислят някакви варианти за компенсиране на приходите, които ще загубят в резултат на отпадането на тези такси и ще измислят нов вид такси, които да приложат към предлаганите от тях продукти. Любопитен резултат от проучването е, че потребителите на кредитни продукти имат едно схващане, че все пак годишният процент на разходи всъщност няма да се промени.

С влизането в сила на промените в Закона за потребителския кредит вероятно ще се промени целият кредитен пазар, прогнозира Стойков:

По отношение на бързите кредити – там като че ли кредитните институции, някои от тях, все още не са съвсем готови с тяхната реакция за адаптиране на техните продукти към новите изисквания на Закона. При бързите потребителски кредити вече има наложено изискване за максимален годишен процент на разход. Това поставя в много предизвикателно положение редица от фирмите, предлагащи бързи кредити, които предлагат своите продукти със значително по-висок годишен процент на разход.

Зам.-председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране Константин Кръстев посочи, че компаниите на пазара за бързи кредити са 190.

Това е изключително конкурентен сектор, където цената досега винаги е била пазарна. С един таван на бързите кредити, всъщност сваляйки изкуствено цената, считам, че огромна част от компаниите ще изчезнат и целият сектор ще се преструктурира, коментира Кръстев и обясни, че има компании, които ще спрат да работят въобще, а други ще отидат в сивия сектор.

След влизането на Закона в сила бързите кредити няма да поевтинеят, вероятно ще останат на същите нива, но ще станат по-труднодостъпни, прогнозира Кръстев.

Източник: www.moitepari.bgПубликувано на: 22.07.2014