Новини

Ниските лихви по депозити активиризаха покупките на имот


(Пyбликувано на 25.11.2016 г.)

Коментар на Петър Илиев, Оперативен директор на Кредитланд за вестник "Монитор"

Българите теглят по 3,126 млн. лв. кредити на ден. Това показват изчисления на „Монитор“ на база последните данни на Българската народна банка (БНБ) за октомври 2016 г. Общо в края на миналия месец заемите на домакинствата възлизат на 18,490 млрд. лв., което е 20,8% от БВП. През септември сумата е била 18,421 млрд. лв., а на месечна база се наблюдава ръст от 68,8 млн. лв. Така разликата, ако се раздели на 22 работни дни, се оказва, че трезорите ни дават по над 3 млн. лв. на ден.

Ръст се наблюдава и при жилищните заеми. На месечна база увеличеното е от 7,4 млн. лв., а спрямо октомври на миналата година ипотечните кредити са нараснали с 90,2 млн. лв.

Има раздвижване на пазара, което е следствие на тенденцията за намаляване на лихвите по ипотечните кредити, но не може да се говори за някакъв бум обясни за "Монитор" Петър Илиев, Оперативен директор на „Кредитланд“. Той допълни, че основната причина за увеличеното кредитиране са добрите условия, които предлагат банките.

Според експерта в краткосрочен план не би трябвало да има резки движения в лихвите „Не очаквам някакви резки движения нагоре или надолу, ако говорим за близките няколко месеца“, каза още Илиев.

Според него жилищното кредитиране е свързано и с ръста на икономиката през тази година, а такъв се очаква и през следващата година. Вероятно поради тази причина ще продължи търсенето на подобен тип продукти и през 2017 г.

От бранша поясниха, че вече има и запитвания за покупка на имоти с цел инвестиция и отдаване под наем, тъй като доходността е по-висока спрямо депозитите. „Вероятно причината за това са по-ниските лихви по влоговете“, коментира Илиев.

Данните на БНБ показват, че потребителските заеми също нарастват с 1,6 млн. лв. В сравнение с миналата година обаче те намаляват с 56 млн. лв. Така общата им стойност в края на октомври 2016 г. е 7,325 млрд. лв.

Източник: www.monitor.bg

Търси кредит
Размер:
Валута:
Срок:
Калкулатори
Кредитен калкулаторКредитен калкулатор Колко скъп имот мога да си позволяКолко скъп имот
мога да си позволя
Каква лихва мога да си позволяКаква лихва
мога да си позволя
Калкулатор за рефинансиранеКалкулатор
за рефинансиране
Партньори
Контакти Новини Кариери Често задавани въпроси Карта на сайта Защита на личните данни Процедура за жалби и възражения
creditland facebook creditland linkedin creditland you tube

* на цената на градски разговор

Моите Пари | Имоти | Работа | Автомобили
Кредитланд © 2017 - Всички права запазени