Новини

Как да изберем кредитен консултант?


(Пyбликувано на 28.8.2017 г.)

В САЩ и Западна Европа професията на кредитния консултант е добре позната и над 50% от кредитоискателите се обръщат за помощ и съвет към професионален кредитен консултант. В България процентът е доста по-нисък. Това е една сравнително нова услуга, с малко над 10 годишна история, но развиваща се с бързи темпове. С увеличаването на финансовата култура, българските потребителите все по-често прибягват към услугите на кредитни консултанти.

Но как да изберем на кого да се доверим? Оперативният директор на Кредитланд – Петър Илиев, дава някои ценни съвети към потребителите.

На първо място трябва да се уверите, че консултанта, на който обмисляте да се спрете фигурира в  Регистъра на кредитните посредници достъпен на онлайн страницата на БНБ. За да се осигури качество на услугата кредитно консултиране и клиентът да е сигурен в професионалната подготовка и качества на посредника, съгласно влезлия вече в сила „Закон за кредитите на недвижими имоти на потребители“ от месец март 2017 година, всеки кредитен посредник подлежи на регистриране в Българската Народна Банка и на проверки от страна на Комисията за защита на потребителите. Законовата рамка налага необходимо ниво на професионализъм чрез изисквания към образованието и знанията на кредитните посредници, както и наличие на сключена застраховка „Професионална отговорност“. Съществуват и изисквания към предоставяната информация на клиентите на кредитните посредници като например с колко и кои банки работят и в какви граници варират комисионните, които получавт от тях. По този начин се гарантира по-голяма прозрачност и защита на клиента.

Следващото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е дали кредитният консултант е обвързан или необвързан. Обвързаният посредник работи с една или няколко банки и не покрива целия пазар. Затова е добре да се насочите към необвързан консултант, който работи със широк кръг от банки. Така ще Ви предоставят избор измежду най-доброто на пазара. Работата с много финансови институции позволява на кредитния консултант да постави банките в конкурентна среда и да постигне най-изгодната за клиента сделка.

Не по-малко важно разбира се е да разберете каква е цената на услугата за клиента. На пазара е наложена безплатна за кредитоискателя услуга, но все още има и кредитни консултанти, които взимат комисионна и от клиентите. Насочете се към професионалисти, които ще Ви предоставят услугата безплатно.

Не на последно място е добре да обърнете внимание на репутацията на посредника, като потърсите информация за него от познати, препоръки на негови клиенти и в необятното интернет пространство.

Търси кредит
Размер:
Валута:
Срок:
Калкулатори
Кредитен калкулаторКредитен калкулатор Колко скъп имот мога да си позволяКолко скъп имот
мога да си позволя
Каква лихва мога да си позволяКаква лихва
мога да си позволя
Калкулатор за рефинансиранеКалкулатор
за рефинансиране
Партньори
Контакти Новини Кариери Често задавани въпроси Карта на сайта Защита на личните данни Процедура за жалби и възражения
creditland facebook creditland linkedin creditland you tube

* на цената на градски разговор

Моите Пари | Имоти | Работа | Автомобили
Кредитланд © 2017 - Всички права запазени