Новини

5 често допускани грешки при избор на жилищен кредит


(Пyбликувано на 11.8.2017 г.)

Създаването на семейство, изграждането на дом и оставянето на следа осмислят човешкия живот. На определен етап от този процес идва момент в който всеки се замисля за свое собствено местенце където да осъществи мечтите си. Покупката на жилище идва на дневен ред и когато човек не разполага с много средства се обръща към варианта с жилищен кредит. Това е една от най-сериозните инвестиции за едно домакинство. И като при всеки един процес, който включва вземане на решение, и в който нямаме опит, не сме застраховани от грешки.

Специалистите в кредитирането от Кредитланд ни обръщат внимание, кои са най-често срещаните грешки и ни съветват как да ги избягваме.

1. Прибързано капариране на избраното жилище.

След месеци на огледи и лутане из пазара на имоти, виждате, мечтаното местенце където да създадете вашия дом. Капарирате жилището без да сте осигурили финансиране. А сега на къде? Обикновено размера на капарото възлиза на 10% от стойността на жилището, което при пазарните цени на имотите е една значителна сума. Ако не успеете да намерите необходимите средства в ограничения срок на предварителния договор за покупко-продажба, може да загубите парите за капарото. Съветът ни е преди да капарирате да се обърнете към специалист. Кредитните консултанти са един ценен и надежден източник от който да получите информация.

2. Избор на продукт на база на лихвен %

Не сте финансист и финансовата терминология ви е бегло позната. Знаете, че лихвата определя оскъпяването и избирате продукт само на тази база. Но без да се провери от какво зависи и при какви условия се променя лихвения процент, какви са застрахователните защити и какви са общите разходи по кредита (ГПР), не може да се направи реална преценка за изгодността на продукта. Затова е добре да се обърнете към професионалист в кредитирането. Независимите кредитни консултанти ще Ви разяснят всичко с подробности и ще Ви предложат най-изгодните за Вас варианти за банково финансиране.

3. Доверяване на брокера на недвижими имоти.

Когато видите мечтаното от Вас жилище, очите Ви светват и добрият търговец – брокера вижда това. Той веднага предлага да Ви насочи към банка от където ще Ви отпуснат кредит и така ще може да вземете бързо имота, без да оставите възможност някой да Ви изпревари. Това е една от най-често допусканите грешки и една от най-фаталните по отношение на бъдещата Ви финансова стабилност. Брокерите често работят само с една-две банки, като обикновено това са финансови институции, които отпускат по-лесно и бързо кредити, но това не винаги е най-изгодното предложение в дългосрочен план. Не търсете съвет за финансирането от продавача/брокера; неговата цел е да купите имота, а не Вашата финансова изгода.

4. Без ясна представа за финансовата възможност.

Търсенето на имот без да се има представа за реалните възможности за финансиране също е една често допускана грешка. Преди да стартирате ходенето по огледи, е добре да направите консултация с независим кредитен консултант. Той ще ви снеме кредитния профил, ще ви обясни тънкостите при избора на правилния кредитен продукт и заедно ще откриете финансовите параметри, в които може да се разпрострете при търсенето на жилище. Ще Ви помогне да изчислите всички първоначални такси и транзакционни разходи, за да бюджетирате правилно сумата на кредита и необходимото участие с лични средства в сделката. Не на последно място ще Ви помогне да получите предварително одобрение за кредит поне от една банка, което е полезно и при бъдещите преговори с продавачи. Така ще си спестите време и потенциални разочарования при ходене по огледи на имоти с непосилна за Вашите финансови възможности цена.

5. Допускане на нередовност по кредитите.

В сложното време в което живеем и динамичната икономическа обстановка, непредвидени обстоятелства могат да ни поставят в ситуации на неплатежоспособност. Добре е да знаем, какви  опции имаме при такава ситуация и какво да направим. Когато се обърнете към кредитен консултант, той ще Ви разясни всички важни моменти, които трябва да знаете, не само при избора на кредит, но и ще Ви окаже подкрепа в цялостния процес по отпускане, при бъдещо предоговаряне при по-добри условия и при възникнали проблеми и трудности в обслужване на заема.

Не се колебайте. Потърсете съвет от професионалист и пуснете Вашата заявка за безплатна консултация с независимите ни кредитни консултанти.

Търси кредит
Размер:
Валута:
Срок:
Калкулатори
Кредитен калкулаторКредитен калкулатор Колко скъп имот мога да си позволяКолко скъп имот
мога да си позволя
Каква лихва мога да си позволяКаква лихва
мога да си позволя
Калкулатор за рефинансиранеКалкулатор
за рефинансиране
Партньори
Контакти Новини Кариери Често задавани въпроси Карта на сайта Защита на личните данни Процедура за жалби и възражения
creditland facebook creditland linkedin creditland you tube

* на цената на градски разговор

Моите Пари | Имоти | Работа | Автомобили
Кредитланд © 2017 - Всички права запазени