Новини

20 000 евро изплащаме на банката за двустайно жилище


(Пyбликувано на 04.8.2017 г.)

20 000 евро е оскъпяването на ипотечен кредит за 50 000 евро, теглен за период от 20 години. Това изчисли Петър Илиев – Оперативен директор на Кредитланд в интервю дадено за в. Телеграф.
Според последните данни на БНБ в момента лихвите по ипотеките са рекордно ниски. Статистическите данни на националния трезор отчитат лихва по ипотеките в размер на 3.93 % и среден размер на оскъпяване от 4,37 %. При тези параметри и цена на имот 60 000 евро, за който банката отпуска около 50 000 евро, след 20 години, ако няма промяна на лихвите и условията по договора, кредитополучателят ще плати с около 20 000 евро отгоре. При този примерен погасителен план месечната вноска възлиза на близо 300 евро. За сравнение, при наемане на двустаен апартамент – обитаем и в добро състояние, наемът на месец ще възлиза на около 250 евро. Разликата в цената на отдаваното под наем жилище и закупеното с ипотечен кредит се явява около 50 евро в повече за ипотеката, но след 20 години имота става собственост на кредитополучателя.

Петър Илиев коментира още, че заради ниските лихви по ипотеките има значителен спад на вноската за покупка на жилище и тя става по-достъпна за населението. За сравнение, той посочи, нивата на лихвите от преди 5 години. Тогава лихвата е била 7.51 %, а годишният процент на разходите е възлизал на 8,3 %. При същия размер и период на изплащане на заема, месечната вноска би била около 380 евро, а оскъпяването малко под 50 000 евро, почти равняващо се на размера на кредита.

Търси кредит
Размер:
Валута:
Срок:
Калкулатори
Кредитен калкулаторКредитен калкулатор Колко скъп имот мога да си позволяКолко скъп имот
мога да си позволя
Каква лихва мога да си позволяКаква лихва
мога да си позволя
Калкулатор за рефинансиранеКалкулатор
за рефинансиране
Партньори
Контакти Новини Кариери Често задавани въпроси Карта на сайта Защита на личните данни Процедура за жалби и възражения
creditland facebook creditland linkedin creditland you tube

* на цената на градски разговор

Моите Пари | Имоти | Работа | Автомобили
Кредитланд © 2017 - Всички права запазени